Serbijos prezidentas Borisas Tadičius Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybai teigė, kad jei ji nesustabdys Kosovo nepriklausomybės, tai reikš, kad nė vienos šalies sienos nėra saugios.

Serbų ministras pirmininkas Vojislavas Koštunica įsakė nedelsiant atšaukti Serbijos ambasadorių Jungtinėse Valstijose. Jo teigimu, taip pat bus atšaukti ambasadoriai visose šalyse, pripažinsiančiose Kosovo nepriklausomybę.

Užsienio reikalų ministras Vukas Jeremičius teigė, kad ambasadorius bus atšauktas iš Prancūzijos, kuri pirmoji pripažino Kosovo nepriklausomybę po Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų ministrų susitikimo Briuselyje. Vėliau tą patį padarė Didžioji Britanija, Vokietija ir Italija.

"Jungtinės Valstijos šiandien oficialiai pripažįsta Kosovą kaip suverenią ir nepriklausomą valstybę. Sveikiname Kosovo gyventojus su šiuo istoriniu įvykiu“, - teigė JAV valstybės sekretorė Condoleezza Rice.

JAV prezidentas George'as W. Bushas pareiškė, kad Kosovo nepriklausomybė yra „teisingas žingsnis". Kalbėdamas Tanzanijoje JAV vadovas sakė, kad jo šalis netrukus užmegs diplomatinius santykius su Kosovu, pranešė BBC.

Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba yra pasidalinusi dėl to, kaip atsakyti į Kosovo nepriklausomybės paskelbimą, ir nesutarė dėl jokių bendrų veiksmų.

Kalboje G. W. Bushas teigė, kad dėl Kosovo „kyla nesutarimų, tačiau mes, kaip daugelis kitų šalių, manome, jog istorija įrodys, kad tai buvo teisingas žingsnis". Po Afrikos šalis važinėjantis Jungtinių Valstijų prezidentas sakė, kad Amerika remia Kosovo nepriklausomybę, kadangi mano, jog "tai atneš taiką".

Kosovo nepriklausomybės paskelbimas „atspindi Kosovo piliečių prisiimtą valią taikiai ir ryžtingai nuspręsti savo politinį ir institucinį likimą", pirmadienį prasidėjusioje Europos Parlamento (EP) plenarinėje sesijoje taip pat pareiškė jo pirmininkas Hansas-Gertas Poetteringas.

"Visi Kosovo gyventojai - ir serbai, ir albanai - siekia šio regiono stabilumo ir klestėjimo, - teigė EP pirmininkas. - Toks yra ir Europos Sąjungos (ES), ir mūsų Parlamento pagrindinis tikslas".

Priminęs, jog beveik prieš metus EP pasiūlė suteikti „tarptautinės bendruomenės prižiūrimą suverenitetą" Kosovui, Poetteringas paragino Kosovo politikus imtis atsakomybės už padėtį šalyje ir sukurti veiksmingas demokratines institucijas, kurios užtikrintų visų daugiataučio Kosovo gyventojų teises ir laisves, taip pat plėtotų draugiškus santykius su kaimynais.

Savo ruožtu prelegentas paragino Serbiją ir Kosovą „įveikti tarpusavio skirtumus siekiant europinės integracijos". EP pirmininkas pasveikino ES Tarybos sprendimą išsiųsti EULEX misiją į Kosovą, kuri teiks teisinę ir policijos pagalbą šiuo pereinamuoju laikotarpiu.

Belgradą Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryboje remia Rusija ir Kinija. Buvusios Serbijos provincijos nepriklausoma taip pat nenori pripažinti Ispanija, Kipras, Slovakija. Šios šalys baiminasi, kad Kosovo atvejis paskatins aktyviau veikti separatistus kitose valstybėse.

Praėjus dviem dienoms po to, kai Kosovas paskelbė nepriklausomybę, netikėtai į buvusią Serbijos provinciją atvyko Europos Sąjungos (ES) diplomatijos vadovas Javieras Solana.