Kaip praneša „Skynews“, už atidėjimą balsavo 322, o prieš – 306.

Paskelbus balsavimo rezultatus, Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas pareiškė, kad „Brexitas“ vis tiek įvyks spalio 31 d.

Johnsonas: šalis paliks ES spalio 31-ąją

Jungtinės Karalystės vyriausybės pozicija nepasikeitė, šalis spalio 31 d. paliks Europos Sąjungą. Tai šeštadienį po balsavimo Didžiosios Britanijos parlamento Bendruomenių Rūmuose, kurio nariai 322 balsais prieš 306 priėmė Oliverio Letwino pataisą dėl „Brexito“ atidėjimo, pareiškė ministras pirmininkas Borisas Johnsonas.

„Aš tebesu įsitikinęs, kad geriausias variantas Jungtinei Karalystei ir visai Europai yra „Brexitas“ naujosios sutarties sąlygomis spalio 31 d.“, - sakė premjeras. „Deja, parlamentarai nepasinaudojo galimybe šiandien surengti balsavimą iš esmės (dėl sutarties su ES), kadangi dabar jis neteko prasmės“, - pareiškė B. Johsonas, pridurdamas, kad balsavimo rezultatai jo nesugniuždė.

Parlamentarų aprobuotoje buvusio valdančiosios Konservatorių partijos nario O. Letwino pataisoje siūloma trims mėnesiams atidėti „Brexitą“, kad ir kaip baigtųsi balsavimas dėl sutarties. O. Letwinas ir jo šalininkai būgštauja, kad Didžioji Britanija gali palikti ES be sutarties, nespėjusi priimti iki spalio 31 d. visų įstatymų, reikalingų „skyryboms“.

Buvusio valdančiosios Konservatorių partijos nario O. Letwino pataisoje siūlyta trims mėnesiams atidėti „Brexitą“, kad ir kaip baigtųsi balsavimas dėl sutarties. O. Letwinas ir jo šalininkai būgštauja, kad Didžioji Britanija gali palikti ES be sutarties, nespėjusi priimti iki spalio 31 d. visų įstatymų, reikalingų „skyryboms“.

Corbynas: ministras pirmininkas dabar privalo laikytis įstatymo

Leiboristų lyderis teigia pritariantis šios dienos balsavimui – tai „tvirtas sprendimas“ neparemti premjero susitarimo, parlamentarai „akivaizdžiai balsavo“, kad išvengtų (išstojimo) be susitarimo.

„Ministras pirmininkas dabar privalo laikytis įstatymo, – teigė Jeremy‘is Corbynas. – Manome, kad lemiamą žodį dėl „Brexito“ turi tarti žmonės.“

Pasak jo, ministras pirmininkas „nusiteikęs nepaklusti įstatymui, priimtam šio parlamento“. J. Corbynas ragina B. Johnsoną labai atsakingai apgalvoti atsisakymą dar kartą derėtis su ES, kad „Brexit“ būtų atidėtas trims mėnesiams.

Parlamentaras Oliveris Letwinas sako esąs „absoliučiai tikras“, kad jis [ministras pirmininkas] paklus įstatymui“.

„Dabar mūsų keliai išsiskirs“, – pareiškė opozicijos nariams parlamentaras O. Levinas, nes jis su kitais toriais parlamentarais ketina pritarti susitarimui kitą savaitę.

ES ragina JK „kuo greičiau“ paaiškinti „Brexit“ planą

Europos Komisija šeštadienį paragino Jungtinės Karalystės ministro pirmininko Boriso Johnsono vyriausybę greitai paaiškinti, kaip ji nori tęsti pasirengimą „Brexit“, pralaimėjusi dar vieną balsavimą parlamente.

Atstovė Mina Andreeva sakė, kad Briuselis „atkreipia dėmesį į šiandienos balsavimą Bendruomenių Rūmuose dėl vadinamosios Letwino pataisos, reiškiančios, kad pats Išstojimo susitarimas šiandien nebuvo pateiktas balsavimui“.

„JK vyriausybei [reikės] kuo greičiau informuoti mus apie kitus žingsnius“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė atstovė.

Anksčiau šeštadienį britų parlamentas priėmė nepriklausomo parlamentaro, buvusio vyriausybės nario Oliverio Letwino pateiktą pataisą, kuria B. Johnsonas iš esmės verčiamas prašyti ES lyderių dar kartą atidėti „Brexit“, numatytą spalio 31 dieną. Ministras pirmininkas yra pažadėjęs to nedaryti.

Atidėjimo reiktų paprašyti britų vyriausybės laišku Europos Vadovų Tarybai.

Šeštadienio manevrai parlamente įvyko po to, kai ES viršūnių susitikime ketvirtadienį buvo paskelbta, kad Londonas ir Briuselis pasiekė susitarimą dėl JK išstojimo iš bloko šio mėnesio pabaigoje.