Didžiojo septyneto susitikimų ištakos – 8-ojo dešimtmečio vidurys, naftos krizė, nuo to laiko rengiami kasmečiai susitikimai. Šios septynios šalys sukuria gerokai daugiau negu 60 proc. pasaulinio produkto, tad jų sprendimai tampa kelrode.

Lyderių sambūriui kiekviena šalis stengiasi parinkti vietovę kaip iš atviruko. Ne išimtis ir Angela Merkel – pirmininkaujanti Vokietija pakvietė į Elmau pilį netoli Kriūno mietelio, kurio istorija siekia XIII amžių.

Rusijos agresija prieš Ukrainą trečią kartą užkirto kelią Vladimirui Putinui sėdėti prie vieno stalo su galingiausių valstybių lyderiais. A. Merkel ir Baracko Obamos nuomone, sankcijos Rusijai turi būti taikomos tol, kol ji nesilaikys Minsko susitarimų, Europos Sąjungos vadovų tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas sako norįs vieningos pozicijos dėl sankcijų Rusijai.

Į JAV, Vokietijos Britanijos, Prancūzijos, Italijos, Kanados ir Japonijos lyderių forumą pakviesti ir Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude`as Junckeris, vadovų tarybos pirmininkas D. Tuskas. TVF vadovai paprastai dalyvauja septyneto posėdžiuose.

Pasak J.-C. Junkerio, Graikijos premjeras Aleksis Tsipras ketvirtadienį jam žadėjo pateikti naują reformų ir taupymo planą, kurio taip ir nesulaukė. Tad sekmadienį J.-C. Junkeris neatsakė į Graikijos premjero skambutį, kaip pranešama, pareiškęs, kad nėra apie ką kalbėti.

A. Merkel savaitės pradžioje visaip stengėsi lengvinti Graikijos padėtį, už uždarų durų tarėsi su Europos Komisijos, ECB, TVF vadovais. Jai būtų košmaras, jei Vokietija būtų laikoma Graikijos bankroto, galbūt net pasitraukimo iš euro zonos kaltininke, rašo „Welt am Sonntag“.