Dauningo gatvė nurodė, kad pasaulio lyderiai per viršūnių susitikimą Šiaurės Airijoje taip pat ragins bendroves sekti jų pavyzdžiu ir atsisakyti mokėti išpirkas, kurių reikalaujama už įkaitų paleidimą.

"Lyderiai susitarė išnaikinti išmokų mokėjimą teroristams ir ragina kompanijas pasekti jų pavyzdžiu", - sakoma D.Camerono biuro pareiškime tinkle "Twitter".

Didžiausių pasaulio pramoninių valstybių lyderiai antradienį, antrą viršūnių susitikimo dieną, taip pat kalbėjosi apie kovos su terorizmu priemones.

Pasak Didžiosios Britanijos pareigūnų, D.Cameronas labai norėjo, kad toks susitarimas būtų priimtas, nes iš išpirkų gautos lėšos yra pagrindinis teroristinių grupuočių pajamų šaltinis, ypač šiaurinėje Afrikos dalyje.

Spręsti šią problemą Didžioji Britanija ėmėsi po sausio mėnesį naftos perdirbimo gamyklą Alžyre ištikusios įkaitų krizės, per kurią žuvo 37 įkaitai užsieniečiai, tarp jų šeši britai.

Pasak premjero atstovo, šis susitarimas yra "labai tvirtas".

"Tai, kad G8 siunčia labai aiškią nedviprasmišką žinutę šiuo klausimu, yra svarbu", - sakė jis žurnalistams.

Ji palies "už įstatymo ribų esančias organizacijas", sakė jis.

Didžiojo aštuoneto lyderių susitikimo komunikato kopijoje, kurią gavo naujienų agentūra AFP, sakoma, jog su "al Qaeda" susijusiosios organizacijos surinko "dešimtis milijonų dolerių išpirkų" per pastaruosius trejus metus.

"Mes vienbalsiai atsisakome mokėti išpirkas teroristams", vykdydami JT Saugumo Tarybos rezoliuciją, sakoma pareiškimo projekte.

"Išpirkų mokėjimas teroristinėms grupuotėms yra vienas iš pajamų šaltinių, iš kurių yra finansuojamas (naujų narių) verbavimas, stiprinama jų galia organizuoti ir vykdyti teroristinius nusikaltimus", - priduriama jame.

Pasak Didžiojo aštuoneto lyderių,  "nutikus blogiausiam", jie susitarė teikti pagalbą kitoms valstybėms, kurių piliečiai buvo pagrobti, taip pat ir specialistų pagalbą "arba galimybę numatyti lėšų (pagalbai), susijusiai su įkaitų išlaisvinimu".

Per pastaruosius dvejus metus su "al Qaeda" susijusios grupuotės visame pasaulyje iš įkaitų uždirbo 70 mln. JAV dolerių, sakė britų pareigūnas.

Didžiosios Britanijos įstatymai draudžia mokėti išpirkas už šios piliečius, kokioje šalyje jie bebūtų.