Rinkimų komisijos teigimu, pirmadienį vykusiame balsavime dalyvavo daugiau kaip 72 proc. rinkėjų. Milijonai Irako kurdų balsavo referendume nepaisydami tarptautinio ir vietinio pasipriešinimo. Irako vyriausybė stipriai priešinosi referendumui, kuris, anot jos, yra nekonstitucinis.

JAV valstybės departamentas taip pat išreiškė didelį nusivylimą dėl Kurdistano regiono vyriausybės sprendimo surengti balsavimą. Galutiniai referendumo rezultatai paaiškės per tris dienas.

„Vienašališkas referendumas labai apsunkins Kurdistano regiono vyriausybės santykius su Irako vyriausybe ir kaimyninėmis šalimis. Atsižvelgiant į šiandienos neprivalomą referendumą, istoriniai JAV ryšiai su Irako Kurdistano regiono žmonėmis nepasikeis, bet esame įsitikinę, kad šis žingsnis padidins nestabilumą ir sustiprins sunkumus Kurdistano regionui ir jo žmonėms“, - teigiama vėlai pirmadienį paskelbtame JAV valstybės departamento pranešime.

Didžioji dalis balsavimo punktų autonominiame Kurdistano regione ir kitose ginčytinose srityse uždaryti 19.00 val. vietos laiku. 2 tūkst. 65 balsavimo punktuose Kurdistane ir kitose Kurdistano kontroliuojamose srityse Šiaurės Irake balsuoti teisę turėjo 5,6 mln. žmonių.