Karališkųjų oro pajėgų (RAF) naikintuvai „Tornado“ grįžo iš „pirmosios puolamosios operacijos virš Sirijos, įvykdę antskrydžius“, – sakė vienas ministerijos atstovas.

B. Obama pasveikino parlamento žingsnį

Didžioji Britanija prisidės prie JAV vadovaujamos bombardavimo kampanijos prieš džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) džihadistus Sirijoje, kai parlamentas trečiadienį nubalsavo už šį žingsnį.

Premjeras Davidas Cameronas užsitikrino tvirtą mandatą, kai jo pasiūlymas buvo priimtas 397 balsais prieš 223 (174 balsų dauguma) po 10 valandų trukusių įtemptų ir neretai piktų debatų.

„Tikiu, kad (Bendruomenių) Rūmai priėmė teisingą sprendimą užtikrinti Jungtinės Karalystės saugumą – kariniai veiksmai Sirijoje tėra viena platesnės strategijos dalis“, – D.Cameronas parašė „Twitter“ žinutėje.

JAV prezidentas Barackas Obama pasveikino šį sprendimą, vadindamas Britaniją viena iš „labiausiai branginamų partnerių“ kovoje su IS.

Anksčiau D.Cameronas pradėjo debatus, ragindamas įstatymų leidėjus atsakyti į sąjungininkų, tokių kaip Prancūzija ir JAV, kvietimą prisidėti prie tos kampanijos, pridūręs, kad IS „viduramžiškų monstrų“ bombardavimas būtų „teisingas dalykas“.

„Klausimas toks: ar dirbsime su savo sąjungininkais, kad mažintume ir pašalintume šią grėsmę ... ar sėdėsime rankas sudėję ir lauksime, kada jie atakuos mus?“, – sakė jis.

Tačiau daugelis įstatymų leidėjų, sėdėjusių ant suolų sausakimšoje Bendruomenių Rūmų salėje, pasisakė prieš aviacijos smūgius, o apie 2 000 tūkst. karo priešininkų jau antrą vakarą iš eilės rengė protestus prie parlamento.

„Mums reikia liautis bombarduoti nekaltas šalis, – sakė demonstrantė Theresa Gormley (Teresa Gormli). – Tūkstančiai nekaltų žmonių bus nužudyti Davido Camerono ir jo draugų.“

Opozicinės Leiboristų partijos lyderis Jeremy Corbynas, nusistatęs prieš karinius veiksmus, sakė, kad D.Cameronos pasiūlymai „tiesiog nesiklijuoja“.

„Už šių debatų dunkso Irako, Afganistano ir Libijos pamėklė“, – pridūrė J.Corbynas, turėdamas omenyje nepopuliarias Britanijos intervencijas į konfliktus užsienyje per pastaruosius 15 metų.