Per keturias šeštadienį prasidėsiančių švenčių dienas Jungtinės Karalystės piliečiai paminės 50-ąsias karalienės Elizabeth II (Elzbietos II) karūnavimo metines.

Prognozuojama, kad įvairiose iškilmėse ir renginiuose dalyvaus milijonai žmonių. Karališkoji šeima tikisi, kad šventės pademonstruos žmonių paramą monarchijai.

Parduotuvės, barai ir visuomeniniai pastatai bus papuošti vėliavomis, laikraščiai išleis specialius priedus, o suvenyrų atminčiai panorėję britai galės įsigyti arbatos puodelių su karalienės portretu ir specialiai ta proga išleistų pašto ženklų.

Brangių bakalėjos prekių parduotuvė "Fortnum and Mason" net sukūrė specialią proginę arbatos rūšį.

Šeštadienį karalienė pirmą kartą leis Bakingamo rūmų sode surengti klasikinės muzikos vakarą, kuriame dalyvaus M.Rostropovičius, Naujosios Zelandijos operos daininkė Kiri Te Kanawa (Kiri Te Kanava) ir jos kolegė rumunė Angela Gheorghiu (Andžela Georgiju), o pirmadienį šiame sode Londono centre įvyks popmuzikos koncertas, kurio metu pasirodys Paulas McCartney (Polas Makartnis), Ericas Claptonas (Erikas Klaptonas), Joe Cockeris (Džo Kokeris), Rodas Stewartas (Rodas Stiuartas), Shirley Bassey (Širli Besi) ir Eltonas Johnas.

Antradienį bus pademonstruota visa tradicinė karališkoji didybė - karalienė ir jos vyras princas Philipas (Filipas), lydimi tūkstančio muzikantų, dalyvaus eitynėse nuo Bakingamo rūmų iki Šv.Pauliaus katedros, kur įvyks padėkos pamaldos.

Karališkieji asmenys norėtų, kad kartu su jais švęstų kuo daugiau žmonių, kurie tokiu būdu parodytų, kad monarchė vis dar yra centrinė Didžiosios Britanijos figūra.

Įvykius atidžiai stebės apžvalgininkai, kurie turės gerą progą įvertinti karališkosios šeimos statusą. Pastarąjį dešimtmetį, ypač po princesės Dianos žūties 1997 metais, karališkuosius rūmus krėtė vedybiniai skandalai ir prieštaringi vertinimai, susirūpinimą kėlė apklausų rezultatai.

Anksčiau šiais metais šalies spauda rašė, jog rūmų pareigūnai baiminasi, kad auksinis valdymo jubiliejus gali žlugti - tai būtų tikras karališkosios šeimos pažeminimas.

Tačiau pastarojo meto ženklai nuteikia optimistiškai. Ketvirtadienį paskelbti visuomenės apklausos rezultatai rodo, kad karalienės valdymo jubiliejų kokiu nors būdu švęs trys ketvirtadaliai britų.

80 proc. žmonių norėtų, kad Didžiosios Britanijos monarchija išliktų, rodo nepriklausomam televizijos kanalui ITV atlikta "Mori" apklausa, po kurios taip pat paaiškėjo, kad 82 proc. britų yra patenkinti tuo, kaip karalienė eina savo pareigas.

Tuo tarpu beveik pusė apklaustųjų mano, kad sosto įpėdinis princas Charlesas (Čarlzas) turėtų vesti savo ilgametę partnerę Camillą Parker Bowles (Kamilą Parker Boulz).

41 proc. Didžiosios Britanijos piliečių galvoja, kad po princesės Margaret mirties vasario 9-ąją ir po Karalienės Motinos mirties kovo 30-ąją monarchija sustiprėjo. Po šių liūdnų įvykių daugybė žmonių užjautė karalienę Elizabeth.

Vis dėlto monarchė žino, kad kai kas kritikuoja karališkąją šeimą dėl neva pernelyg didelių iš valstybės biudžeto gaunamų lėšų. Karalienė leido suprasti norinti, kad išlaidos jubiliejaus iškilmėms būtų griežtai kontroliuojamos.