Teisėjas nusprendė, kad seržantas B. Bergdahlas turi būti gėdingai paleistas į atsargą, jo rangas pažemintas iki eilinio, be to, jam skirta 10 tūkst. dolerių (8 600 eurų) bauda, pranešė Pentagonas.

Teisiamajam grėsė laisvės atėmimo bausmė iki gyvos galvos už tai, kad dezertyravo ir sukėlė pavojų savo ginklo draugams. B. Bergdahlas buvo padaręs kaltės pripažinimo pareiškimą.

Pernai per savo prezidentinę kampaniją respublikonas Donaldas Trumpas sakė manantis, jog B. Bergdahlui turėtų būti paskirta mirties bausmė už tai, kad paliko savo postą karo zonoje.

Anksčiau šią savaitę kariškių teisėjas, pulkininkas Jeffery Nance‘as perspėjo, kad dažni D. Trumpo komentarai apie šią bylą gali „apsunkinti“ bausmės skyrimą Fort Brage, Šiaurės Karolinoje, vykusiame teismo procese.

Dėl šios bylos JAV įsiplieskė politinės kovos; vieni vadina B. Bergdahlą 16 metų besitęsiančio Afganistano karo auka, o priešininkai tvirtina, kad tas karys yra apsimetėlis, kurio veiksmai lėmė, jog jo ginklo draugai, dalyvavę paieškų misijose, buvo sunkiai sužaloti.

Prokurorai prašė skirti jam griežtą bausmę ir liudininkais kvietė sužeistus karius. Tarp jų buvo vienas paieškų misijose rytų Afganistane dalyvavęs karys, kuris tapo neįgalus dėl jam į galvą pataikiusios kulkos.

Vis dėlto teisiamojo gynėjai tvirtino, kad jis pakankamai prisikentėjo per penkerius metus talibų ir Talibano sąjungininkės grupuotės „Haqqani“ kovotojų nelaisvėje.

B. Bergdahlas dingo 2009-aisiais, o 2014 metais jis buvo iškeistas į penkis aukšto rango Talibano narius, laikytus Gvantanamo kalėjime.