Remiantis dezertyro, kuris, kaip teigiama, šiuo metu slapstosi Prancūzijoje, pateikta informacija, Irano opozicinis Žaliasis judėjimas sudarė septyniasdešimtmečio ajatolos A.Khamenei ir jo šeimos neįprastų pomėgių ir valdomo turto sąrašą. Teigiama, kad ajatola A.Khamenei turi žvėrišką apetitą upėtakiams ir ikrams, yra aistringas kolekcionierius, renkantis įvairius daiktus, pradedant brangakmeniais puoštomis pypkėmis ir baigiant nuostabiais žirgais. Taip pat pranešama, kad Irano lyderį dažnai ištinka depresijos priepuoliai, kurie gydomi vidutinio sluoksnio mulos, pasakojančio vulgarius anekdotus, vizitais.

Remiantis trijų, iš Irano pabėgusių žvalgybos pareigūnų suteikta informacija, Khamenei šeima turi plačius verslo ryšius, įskaitant Europos gamintojų, Afrikos mobiliųjų telefonų bendrovių akcijų ir interesų tarptautinių prekių rinkose.

Vis dėlto, visais kitais atžvilgiais asketiško dvasininko imperatoriškas gyvenimas yra įspūdingas. Teigiama, kad Ajatola Khamenei yra aistringas kolekcionierius, kurio vertingoje senovinių vaikščiojimui skirtų lazdų kolekcijoje yra 170 egzempliorių. Irano vyriausiais lyderis kadaise buvo aistringas jojimo entuziastas, teigiama, kad didelėse jo arklidėse yra daugiau kaip 100 geriausių šalies žirgų.

Ajatolos apsiaustai audžiami iš specialiai veisiamų kupranugarių vilnos ir jis turi didelį dvarą, kurį sudaro 6 pilys, įskaitant Naviran, buvusią šacho rezidenciją Teherane. Dvi pilys – Naviran ir Valikabad – turi požemines slaptavietes. Teigiama, kad sutvirtinti betono branduoliniai bunkeriai gali atlaikyti branduolinį smūgį, o pilnu pajėgumu veikiančiai ligoninei vadovauja buvęs sveikatos ministras.

Naujai gauta informacija byloja apie ajatolos Khamenei sąsajas su žiauriu išpuoliu prieš protestuotus po birželio mėn. įvykusių prezidento rinkimų.

Žmogus, kuris, kaip manoma tardė belaisvius liūdnai pagarsėjusiame Khazirak sulaikymo centre, kur mažiausiai 3 žmonės buvo mirtinai nukankinti, yra vienas svarbiausių iš Khamenei artimo rato žmonių. Teigiama, kad Hossainas Taebas vadovavo ajatolos Khamenei plataus masto žvalgybos operacijoms beveik 15 metų. Kiekvieną vakarą ajatola klausydavosi maždaug 20 min. trukmės aukštų pareigūnų ir kolegų pokalbių apie jį įrašų.

Pranešama, kad antrasis ajatolos sūnus Mojtaba Khamenei yra įtakingas asmuo, garsėjantis plačiais verslo ryšiais, kuris atliko svarbų vaidmenį formuojant Basij kariuomenę, žiauriai susidorojusią su protestuotojais.

Ajatola Khamenei pagal šiitų musulmonų doktriną Velāyat-e faqih yra Islamo respublikos vyriausiasis vadovas nuo 1989 m. Vadovaujantis šia doktrina, paskirtasis dvasininkas valstybės reikaluose turi lemiamą žodį. Šią padėtį pakeitė protesto judėjimas, kuris prasidėjo tada, kaip pagrindinai prezidento konkurentai Mir-Hosseinas Mousavis ir Mehdis Karroubis viešai pasmerkė birželio mėn. įvykusius prezidento rinkimus, kuriuos triuškinančiai laimėjo prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas, ir paskelbė juos suklastotais.

Asmens sargybinis buvo vienas iš 200 nuolatinių ajatolos asmeninės sargybos narių, kurie užtikrindavo vyriausiojo vadovo apsaugą. Šiuo metu dezertyravęs vyras gyvena Prancūzijoje, į kur išvykti jam padėjo ištremtas Žaliųjų judėjimo lyderis, kino filmų režisierius Mohsenas Makhmalbafas. Jo teiginių patikimumą sustiprina tai, kad jis paneigė plačiai paplitusius gandus, kad Irano ajatola vartoja opiumą.

M. Makmalbafas teigė, kad Žaliasis judėjimas surinko informaciją apie Khamenei šeimos investicijas užsienyje. „Jei Vakarų vyriausybės yra pakankamai rimtai apsisprendusios daryti spaudimą režimui, naudojant ekonomines sankcijas, jos turėtų vadovautis šia informacija ir surasti tas bankų sąskaitas bei konfiskuoti jų indėlius, kurie vėliau būtų grąžinti Irano žmonėms“, - teigė M. Makmalbafas.

Irano ambasada Londone atsisakė komentuoti šią informaciją. „Šiais klausimais neturiu komentarų“, - sakė ambasados atstovas spaudai.