Minios šalininkų, kurių daugelis nešė gėles ir verkė, eilėje laukė galimybės praeiti pro vėliava uždengtą karstą. 42 metų Donecko liaudies respublika pasiskelbusio separatistų darinio lyderis yra pašarvotas viename Donecko teatrų.

A. Zacharčenka žuvo penktadienį per bombos sprogimą miesto centre esančioje kavinėje „Separ“. Jis tapo garsiausia ketverius metus trunkančio konflikto auka Maskvos remiamų separatistų stovykloje.

Taip pat žuvo jo asmens sargybinis, o dar 12 žmonių buvo sužeisti.

Separatistų naujienų agentūros paskelbtame pareiškime Rusijos prezidento Vladimiro Putino padėjėjas Vladislavas Surkovas A. Zacharčenką pavadino broliu.

„Jūs esat šaunus vyras, tikras didvyris ... Didžiulė garbė būti jūsų draugu“, – sakė V. Surkovas, pavadinęs velionį mažybiniu vardu „Saša“.

Separatistų administracijos atstovas nurodė, kad dalyvauja maždaug 100 tūkst. žmonių, o naujienų agentūros AFP korespondentas pranešė, kad atėjo daugiau kaip 30 tūkst. žmonių.

Miesto centrą apsupę ginkluoti vyrai, laikinai nevažinėja viešasis transportas.

Centre pastatytuose didžiuliuose reklaminiuose stenduose iškabinti A. Zacharčenkos portretai ir citatos. „Visi mes turime vieną Tėvynę – Rusiją“, – skelbia viena jų.

Atsisveikinant su velioniu dalyvauja Gruzijos separatistinio Pietų Osetijos regiono lyderis Anatolijus Bibilovas ir Rusijos žurnalistas, buvęs „Donecko respublikos“ „premjeras“ Aleksandras Borodajus.

Daugelis gedėtojų dėl minėto sprogimo kaltino Ukrainą.

„Mes niekada nepamiršime šios tragedijos, niekada neatleisime“, – sakė 35 metų Sergejus Kapustinas.

Maskvos ir separatistų pareigūnai sakė, kad A. Zacharčenką nužudė Kijevas, bet Ukraina kėlė prielaidą, kad separatistų vadeiva galėjo tapti vidaus nesutarimų arba Maskvos noro kontroliuoti šią teritoriją auka.

V. Putino atstovas Dmitrijus Peskovas ir Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas yra sakę, kad šis nužudymas yra provokacija, sužlugdysianti seniai įstrigusį Vakarų tarpininkaujamą taikos procesą.

Šventė Kijeve

Tuo tarpu Ukrainos sostinėje kelios dešimtys politikos aktyvistų surengė šventę pastatydami šventinį stalą priešais Rusijos ambasadą.

Jie gėrė putojantį vyną ir valgė vištieną priešais V. Putino, A. Zacharčenkos ir šią savaitę taip pat mirusio Kremliui artimo Rusijos dainininko Josifo Kobzono portretus.

A. Zacharčenkos ir J. Kobzono portretai buvo užbraukti raudonais dažais, o susirinkę aktyvistai mėtė vištienos kaulus jų nuotraukas.

Nuo 2014 metų balandžio, kai po Rusijos įvykdytos Ukrainos Krymo pusiasalio aneksijos Rytų Ukrainos Donecko ir Luhansko regionuose kilo separatistinis sukilimas, jau žuvo daugiau kaip 10 tūkst. žmonių.

Kijevas ir jo sąjungininkai Vakaruose kaltina Rusiją per sieną siunčiant karius ir ginklus. Maskva, nepaisydama įrodymų, tai neigia.