Protestuotojai ragino boikotuoti prancūziškas prekes ir degino E. Macrono atvaizdus. Policija sustabdė žmonių koloną, kol ji nepasiekė Prancūzijos ambasados.

E. Macronas po islamistinio išpuolio prieš prancūzų mokytoją neseniai pareiškė, kad islamą yra ištikusi krizė. Be to, prezidentas paskelbė apie griežtesnę mečečių ir kitų musulmoniškų objektų kontrolę.

E. Macrono žodžiai sukėlė pasipiktinimą arabų pasaulyje. Virtinėje musulmoniškų šalių savaitgalį šimtai žmonių išėjo į gatves.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas net paragino E. Macroną „pasitikrinti savo psichiką“ ir taip pat paragino boikotuoti prancūziškas prekes.

Kelios ES valstybės bei Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen konflikte solidarizavosi su Prancūzija ir kritikavo R. T. Erdogano žodžius.

EK: raginimai boikotuoti prancūziškas prekes atitolina Turkiją dar toliau nuo ES

Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano raginimai boikotuoti prancūziškas prekes kenkia Turkijos siekiams prisijungti prie ES, teigia Europos Komisijos (EK) atstovai.

„Raginimai boikotuoti bet kurios valstybės narės prekes prieštarauja šių įsipareigojimų dvasiai ir atitolins Turkiją dar toliau nuo ES“, – tvirtino EK atstovas.

Turkija 1987 m. pateikė paraišką prisijungti prie tuometinės Europos ekonominės bendrijos ir 2005 m. pradėjo formalias derybas dėl stojimo į ES, tačiau šios derybos dabar yra iš esmės įšaldytos.

Keliose musulmoniškose šalyse pastaruoju metu prasidėjo protestai po to, kai Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas apgynė karikatūristų teisę šaipytis iš religinių veikėjų, praėjus vos savaitei po brutalaus mokytojo Samuelio Paty nužudymo. S. Paty nužudė radikalių pažiūrų islamistas dėl istorijos mokytojo parodytų islamo pranašo Mahometo karikatūrų.

Savo ruožtu EK, prižiūrinti stojimo į ES procesą, perspėjo, kad oficialūs prekių iš Prancūzijos boikotas pažeistų Turkijos santykių su ES nuostatas.

„ES ir Turkijos susitarimai numato laisvą prekių judėjimą“, – tikino atstovas.

„Dvišalių įsipareigojimų, kuriuos Turkija prisiėmė pagal susitarimus, išreikštus Asociacijos sutartyje, Muitų sąjungoje ir žemės ūkio bei anglies ir plieno laisvosios prekybos sutartyse, turi būti laikomasi“, – sakė EK atstovas.