Žiemą iš didžiulių ūkininkų deginamų ražienų plotų kylantys toksiški dūmai apgaubia dideles teritorijas, prie taršos dar prisideda intensyvaus eismo ir pramonės išmetalai, paverčiantys Naująjį Delį labiausiai užteršta pasaulio sostine.

Šią savaitę Indijos teismas nurodė imtis griežtų priemonių dėl neteisėto laukų deginimo, bet Pandžabo ir Harijanos valstijose laukai ir toliau liepsnoja. Dauguma jų padegami naktį, kad padegėjai nebūtų susekti.

Vienas aukšto rango Pandžabo policijos pareigūnas sakė, kad valstijoje per pastarąsias tris dienas gauta pranešimų apie 17 tūkst. padegimų, vien trečiadienį jų užregistruota 4 741.

„Už įstatymo pažeidimą suimta daugiau nei 84 žmonės. Iškeltos bylos 174 ūkininkams“, – sakė pareigūnas naujienų agentūrai AFP.

Pandžabo ir Harijanos valstijose gerai išplėtotas žemės ūkis. Kasmet jose užauginama beveik 18 mln. tonų ryžių, tačiau laukuose lieka beveik 20 mln. tonų ražienų, kurių dauguma yra sudeginamos.

Pasak pareigūnų, nuo rugsėjo mėnesio pabaigos gauta apie 48 tūkst pranešimų apie degančius laukus. Tuo metu per visus 2018 metus jų gauta 30 tūkstančių.

Aukščiausiasis Teismas pirmadienį nurodė užbaigti laukų deginimą, o trečiadienį sukritikavo vietos valdžią nesiimant reikiamų veiksmų, nurodydamas sumokėti sunkiai besiverčiantiems ūkininkams, kad jie nebedegintų ražienų.

„Jūs tik norit sėdėti savo dramblio kaulo bokštuose ir valdyti. Jums nerūpi ir jūs leidžiate tiems žmonėms mirti“, – sakė teisėjas Arunas Mishra.

Miršta šimtai tūkstančių žmonių

Indijos sostinėje ketvirtadienį oro tarša ir toliau buvo didelė, praėjus keturioms dienoms po rimčiausios taršos krizės per kelerius pastaruosius metus, dėl kurios buvo uždarytos mokyklos ir paskelbta ekstremali visuomenės sveikatai padėtis.

Remiantis medicininių tyrimų rezultatais, dėl užteršto oro kasmet Indijoje miršta šimtai tūkstančių žmonių.

Po Naująjį Delį vėjas nešioja kenksmingas kietąsias daleles, galinčias patekti į kraują, plaučius ir širdį.

Žiemą dėl žemesnės oro temperatūros taršalai sklinda mažiau, tačiau hinduistų religinės Divalio šventės metu dangų nušviečiantys fejerverkai taip pat sukelia smogą.

Pakistane dėl oro taršos teko uždaryti tūkstančius Lahoro mokyklų. Vietos aplinkos apsaugos agentūros atstovas dėl miestą užklojusio taršos rūko kaltina laukus deginančius Indijos ūkininkus.

Lahoras, kur gyvena mažiausiai šeši milijonai žmonių, yra antras didžiausias Pakistano miestas, esantis mažiau nei valanda kelio nuo Indijos sienos.

Tačiau Pakistano Pandžabo valstijos vyriausiasis ministras Usmanas Buzdaras pripažino, kad panašiai laukai deginami ir Pakistane, o jo administracija imasi veiksmų šiai problemai spręsti.

„Administracija jau reaguoja ir paprašė imtis aktyvesnių veiksmų prieš laukų deginimą ir kitus faktorius, prisidedančius prie smogo“, – sakė jis.

Vienas socialinio tinklo „Twitter“ vartotojas Ammaras Ali Janas parašė, kad padėtis mieste yra nepakenčiama.

„Nuo smogo neįmanoma pabėgti. Mes sunaikinome savo vandens šaltinius. Dabar mūsų oras yra pavojingai užterštas. Gyvybės elementus mes pavertėme mirties įrankiais“, – parašė A. A. Janas.