Anot B. al Assado priešininkų, reiktų imtis kitokių priemonių nušalinti Sirijos prezidentą, nes nauji rinkimai paprasčiausiai pratęstų jo kadenciją. Praėjusiais metais B. al Assado vyriausybė surengė rinkimus, kuriuos jis be didesnių sunkumų laimėjo. B. al Assado oponentai jau ne kartą atmetė siūlymą dėl pereinamojo laikotarpio, nes taip ir nebuvo pasiūlyta nušalinti prezidentą.

Panašu, kad Iranas savo poziciją koreguoja taip, kad rastų daugiau kompromisų su Vakarų šalimis, kurios baigia susitaikyti su mintimi, kad B. al Assadas negali būti nuverstas jėga.

Irano žiniasklaida citavo šalies užsienio reikalų ministro pavaduotoją, atstovaujantį Teherano delegacijai Vienoje, sakiusį, kad „Iranas nereikalauja, jog B. al Assadas liktų valdžioje amžinai“.

Irano poziciją žinantis pareigūnas iš Artimųjų Rytų sakė, kad šalis net gali nuspręsti neberemti B. al Assado pasibaigus pereinamajam laikotarpiui.

Galingosios valstybės daro pažangą Sirijos krizės klausimu

Austrijos sostinėje penktadienį galingosios valstybės sušvelnino skirtingumus požiūriuose į karą Sirijoje, bet lieka nesutariančios dėl prezidento Basharo al-Assado ateities, pareiškė Prancūzijos užsienio reikalų ministras Laurent'as Fabiusas.

„Mes aptarinėjome visus klausimus, net sunkiausius“, – sakė jis žurnalistams po derybų, kuriose pirmą kartą susitiko visos pagrindinės užsienio veikėjos šiame konflikte.

„Tebesama nesutariamų dalykų, bet mes pažengėme į priekį tiek, kad vėl susitiktume tokia pačia konfigūracija po dviejų savaičių“, – pažymėjo L.Fabiusas.

„Labiausiai nesutariama dėl pono Basharo al-Assado vaidmens“, – pridūrė jis, pasibaigus deryboms, kuriose dalyvavo 17 šalių, taip pat Jungtinių Tautų ir Europos Sąjungos aukšto rango diplomatai.

„Tačiau yra ir dalykų, dėl kurių mes sutarėme, – dėl pereigos proceso, rinkimų perspektyvos ir viso to organizavimo būdo, taip pat Jungtinių Tautų vaidmens“, – nurodė L.Fabiusas.

ES išorės politikos vadovė Federica Mogherini sakė, kad šis susitikimas „nebuvo lengvas, bet (buvo) istorinis“ ir pabrėžė, kad būsimos derybos vyks „globojant Jungtinėms Tautoms“.

„Kai kurie pagrindiniai klausimai išlieka, bet radome ir bendro pagrindo“, – pridūrė ji.

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Philipas Hammondas sakė, kad derybų dalyviai atrado, „jog mes sutariame dėl gana daugelio“ dalykų, bet skirtumų vis dar lieka, „būtent dėl Basharo al-Assado ateities“.

„Mes sutarėme pamėginti mažinti šiuos skirtumus“, – pridūrė jis.

Vakarai ir Persijos įlankos monarchijos, vadovaujamos Saudo Arabijos, nori, kad B.al Assadas pasitrauktų, bet Rusija ir Iranas tvirtina, kad jis turi teisę atlikti tam tikrą vaidmenį, pereinant prie vienybės vyriausybės ir vėliau rengiant rinkimus.

Rusija ir JAV sutinka, kad Sirija turi likti vieninga pasaulietinė valstybė

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry ir Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas penktadienį pareiškė, kad jiedu sutinka, jog Sirija iš pilietinio karo turi iškilti kaip vieninga pasaulietinė valstybė.

Per bendrą spaudos konferenciją po tarptautinių derybų J.Kerry pasakė, kad valstybinės Sirijos institucijos turi išlikti, net jeigu jis ir jo kolega Rusijos ministras nesutartų dėl to, ar prezidentas Basharas al-Assadas turi ar neturi nedelsiant atsistatydinti.