Vokietijos žvalgybos teigimu, civilių žudymas galėjo būti „konkrečios strategijos“, skirtos įbauginti taikius gyventojus ir sumažinti pasipriešinimą okupantams dalis. Joje galėjo dalyvauti ir samdiniai iš privačios karybos bendrovės „Vagner“.

Perimtuose pokalbiuose užsimenama, kad žudynės galėjo būti vykdomos ir kituose Rusijos okupuotuose Ukrainos miestuose – konkrečiai, Mariupolio priemiesčiuose, skelbia „Der Spiegel“.

Anot leidinio, Vokietijos federalinė žvalgybos tarnyba savo išvadas balandžio 6 dieną pristatė parlamento posėdyje. Ataskaitoje pateikiami perimtų rusų karių, dislokuotų Bučoje, išrašai.

Viename iš jų vienas Rusijos karys kitam sako, kad jis ir jo kolegos sušaudė kažką, važiavusį dviračiu. Kitame radijo ryšio pranešime vienas vyras sako: „Pirma karius apklausk, o tada sušaudyk“.

Žvalgyba pažymi, kad pagrindinį vaidmenį šiose žudynėse suvaidino Rusijos samdiniai, konkrečiai – „Vagner“ nariai. Remiantis vietinių liudijimais, iš pradžių į miestą užėjo jaunų Rusijos karių. Netrukus juos pakeitė kitos jėgos, taip pat ir čečėnai. Tada situacija ir pradėjo blogėti, rusai pradėjo be priežasties vietinius žudyti.

Įrašai liudija, kad tai nebuvo atsitiktiniai veiksmai, nebuvo ir pavienių karių, ėmusių nepaklusti vadams, žiaurumas. Apie tuos žvėriškumus kariai kalba kaip apie eilinę dieną.

Tai leidžia daryti išvadą, kad taikių gyventojų žudymas tapo įprasta rusų karių veikla, galbūt labai konkrečios strategijos, kuria siekiama pasėti baimę ir terorą, dalimi, rašo „Spiegel“.

Šį savaitgalį visą pasaulį apskriejo vaizdai iš Bučos, kur po Rusijos karių pasitraukimo buvo rasti šimtų civilių palaikai. Jie mėtėsi arba gatvėse, arba buvo užkasti masinėse kapavietėse. Ukrainos pareigūnai teigia, kad dėl to atsakingi miestą prieš tai okupavę Rusijos kariai. Maskva atsakomybės kratosi ir vadina šiuos vaizdus „inscenizuotais“.

Ukrainos parlamento įgaliotinė žmogaus teisių klausimu Liudmyla Denisova transliuotojui BBC sakė, kad Bučos miestelyje 25 moterys ir merginos pranešė, kad jas išprievartavo Rusijos kariai.

Pasak jos, pagalbos telefonu linija gauti mažiausiai 25 pranešimai apie išprievartavimą. Šių moterų amžius svyruoja nuo 14 iki 24 metų.

L. Denysova nurodė, kad Ukraina turi įrodymų apie „Ukrainos žmonių genocidą“, o prievartavimas yra naujas Rusijos pajėgų ginklas. L. Denysova pridūrė, kad moterų prievartavimai tęsėsi mėnesį. „Mes ir toliau dokumentuosime šiuos siaubingus nusikaltimus, o kiekvienas nusikaltėlis bus nubaustas“, – teigė ji.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pasveikino Vakarų šalių vykdomą sankcijų Rusijai griežtinimą. Sankcijos atrodo „įspūdingai“, tačiau nėra pakankamos, sakė jis vaizdo įraše, kuris naktį į ketvirtadienį paskelbtas „Telegram“ kanale.

Atsižvelgiant į tai, ką pasaulis pamatė Bučoje, vargu, ar sankcijas galima pavadinti tinkamomis, kalbėjo V. Zelenskis. Jis atkreipė dėmesį ir į besitęsiančius mūšius Mariupolio uostamiestyje ar Charkive bei artėjantį Rusijos puolimą Donbase.

V. Zelenskis dar kartą pareikalavo rusiškos naftos embargo ir visiško Rusijos bankų sistemos pašalinimo iš tarptautinės finansų sistemos. Jei nebus „tikrai skausmingo sankcijų Rusijai paketo“ ir Ukrainai nebus tiekiami Kyjivo reikalaujami ginklai, Rusija tai matys kaip „leidimą žengti pirmyn“. Ukrainos prezidentas, be to, rusų kalba paragino Rusijos piliečius reikalauti nutraukti karą.

„Niekas Rusijoje, kas dabar nereikalauja užbaigti karo ir atitraukti rusų karius iš Ukrainos, neturi ateities“, - sakė jis. Rusijos gyventojams esą verčiau dabar šį tą prarasti ir stoti prieš rusų represijų mašiną nei visą gyvenimą „būti lyginamais su naciais“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)