Jamaikoje gimusią Paulette Wilson tėvai į JK išsiuntė 1968-aisiais, tuomet mergaitei buvo vos 10 metų, ir nuo laiko ji niekada nebuvo sugrįžusi į saulėtąją savo gimtinę. Šaknis svečioje šalyje sėkmingai įleidusi užsienietė sukūrė šeimą, 34 metus dirbo ir mokėjo mokesčius, o šiuo metu jau išėjo į užtarnautą pensiją.

Tačiau dabar jai iškilo grėsmė į Jamaiką grįžti priverstinai: vieną dieną P. Wilson iš Vidaus reikalų ministerijos sulaukė laiško su pranešimu, jog yra nelegali imigrantė ir per 6 mėnesius privalo savanoriškai palikti šalį.

Nuo to momento jai automatiškai sustabdytos bet kokios socialinės garantijos, tad netrukus moteris liko be namų ir prisiglaudė pas artimuosius.

Spalio mėnesį ji buvo pristatyta į Yarl’s Wood imigrantų sulaikymo centrą, o dar po savaitės – į tokią pačią įstaigą Heathrow. Ši vieta – paskutinė stotelė prieš išsiuntimą.

Iki tol turėjusi vilties, kad imigracijos kontrolieriai supras padarę klaidą, moteris čia galiausiai palūžo, o padėties rimtumą suprato kai savo akimis išvydo pareigūnų išvedamą raudančią moterį.

„Nuo to laiko negalėjau nei valgyti, nei miegoti“, – prisipažino 61 metų P. Wilson.

Dar iki ją deportuojant, moteriai į pagalbą suskubo labdaros organizacijos ir teisininkai, kurie neatlygintinai gins britę ir bandys įrodyti, jog ji negali būti laikoma nelegalia emigrante.

Vienas iš pagrindinių argumentų – visiems imigrantams, į JK atvykusiems iki 1973 metų, leista neterminuotai likti šalyje.

Šiuo metu P. Wilson išleista iš sulaikymo centro ir glaudžiasi dukros namuose.

Tai ne pirmas panašus nesusipratimas. Manoma, kad tokiems sprendimams atsirasti sąlygas sudaro įvairūs papildomi imigracijos kontrolės įrankiai, kurie įvedami norint sukurti „nedraugišką aplinką“ nelegaliems imigrantams. Tokią politiką Vidaus reikalų ministerija vykdo nuo 2012 metų, kai jai dar vadovavo dabartinė JK premjerė Theresa May.

Daugiau naujienų saviems Jungtinėje Karalystėje - tiesa.com.