Gegužę per rinkimų kampaniją išeminį insultą patyręs valstijos vicegubernatorius J. Fettermanas turi perimti į pensiją išeinančio respublikonų senatoriaus Pato Toomey vietą. Demokratai tikėjosi šios vietos, didinančios jų galimybes išlaikyti Senato kontrolę.

J. Fettermano ir garsiojo gydytojo M. Ozo – eksprezidento Donaldo Trumpo remiamo respublikono – kova buvo viena atkakliausių ir, turbūt, viena svarbiausių per šiuos JAV kadencijos vidurio rinkimus.

Abi partijos išleido milijonus dolerių siekdamos P. Toomey vietos. Rinkimų kampanija buvo pikta: M. Ozo komanda abejojo J. Fettermano tinkamumu dirbti Senate, o demokratai negailestingai kritikavo M. Ozą dėl karjeros klaidų ir politinės patirties bei šaknų Pensilvanijoje nebuvimo.

JAV televizijos anksti trečiadienį prognozavo J. Fettermano pergalę. Suskaičiavus 91 proc. balsų buvo paskelbta, kad už demokratą balsavo 49,9 proc., o už respublikoną – 47,7 proc. valstijos rinkėjų. J. Fettermano persvarą nulėmė maždaug 106 tūkst. iš 5 mln. atiduotų balsų.

„Padarėme, ką turėjome padaryti“, – džiūgaujančiai miniai Pitsberge paskelbė 53 metų J. Fettermanas.

Jo pergalė užtikrina demokratams mažiausiai 48 vietas Senate. Jau aišku, kad 47 vietos atitenka respublikonams. Rezultatai dėl penkių likusių vietų kol kas neaiškūs.