Apie tai praneša prorusiškos propagandos „antis“ fiksuojantis tinklalapis stopfake.org ir Vokietijos naujienų portalas spiegel.de.

Liepos 14 dieną kelios dešimtys Rusijos žiniasklaidos priemonių ir keli Ukrainos tinklalapiai, remdamiesi buvusio ukrainiečių televizijos laidų vedėjo ir pas nušalintą Ukrainos prezidentą Viktorą Janukovyčių dirbusio Jurijaus Koto (šiuo metu gyvenančio Rusijoje) melagingu įrašu socialiniame tinkle „Facebook“, rašo svetainė stopfake.org.

„Vakar, maždaug apie 2 val. nakties, viename iš Kijevo namų buvo nušauta nepriklausoma žurnalistė – Margarita Valenko, kuri iš biuro grįžo namo“, - savo „Facebook“ paskyroje rašė J. Kotas.

„Kijeve nušauta nepriklausoma žurnalistė Margarita Valenko“, - netrukus paskelbė „Komsomolskaja pravda“.

„Kijeve nužudyta prorusiška žurnalistė Margarita Valenko“, - rašė tinklalapis mk.ru.

Ukraina žudo žurnalistus“ – svarbiausios naujienos pozicijoje skelbė antradienį populiarus tinklalapis Pravda.ru. Pravda – rusiškai reiškia tiesa, tačiau bent jau šįkart tiesa prasilenkia su faktais, rašo spiegel.de ir priduria, kad žiniasklaidos priemonė yra tapusi Kremliaus administracijai artimų politologų įrankiu.

Abejonių keliančiame straipsnyje detaliai atskleidžiama jaunos žurnalistės M. Valenko, kuri neva dirbo Rusijos naujienų holdingui „Rusija šiandien“ (Russia today) mirtis Kijeve. Ji įvardijama, kaip brutalus jaunos, nepriklausomos ukrainietės žurnalistės nužudymas. „Žudikas šovė 26-erių metų moteriai tris kartus į nugarą“, - rašoma straipsnyje. Negana to, cituojami „nužudytosios“ artimieji, kurie bėdavoja, kad be motinos liko du maži vaikai, o M. Valenko jau anksčiau patyrė grasinimų.

Apie „nužudymą“ pranešė ir naujienų agentūra „Regnum“, kurios vyriausiasis redaktorius anksčiau dirbto Vladimiro Putino valdomame Kremliuje. „Regnum“ taip pat rašė, kad M. Valenko pažįstami jau kuris laikas buvo kankinami blogos nuojautos, o po nelaimės jie plūsta su gėlėmis ir žvakelėmis į nužudymo vietą.

Keliose žiniasklaidos priemonėse pasirodžiusi naujiena netruko išplisti – ją pasigavo populiari televizija Ren-TV, didelį tiražą turintis laikraštis „Moskovski Komsomolec“, Kremliui ištikimas bulvarinis laikraštis „Komsomolskaja Pravda“. Netruko priminimų, kad tai ne pirmas išpuolis prieš laisvą žodį Ukrainoje, dar balandį buvo nušauta žinoma žurnalistė Olesia Busina.

„Tačiau atsirado viena problema: neva nušauta reporterė M. Valenko yra fantomas“, - rašo spiegel.de.

Paaiškėjo, kad ši informacija neatitinka realybės. Kijeve nėra ir nebuvo žurnalistės, kurios vardas ir pavardė būtų Margarita Valenko.

Vidaus reikalų ministerijos vyriausioji valdyba Kijeve informuoja, kad pastarosiomis dienomis nebuvo gauta jokių duomenų apie žurnalistų, įskaitant ir moteris, nužudymą. Taip pat neturima jokios informacijos apie žmogų, Margaritos Valenko vardu ir pavarde.

Dar gražiau – straipsniuose minimas ukrainietės žurnalistės darbdavys iš Rusijos – „Russia Today“ irgi negalėjo patvirtinti apie incidentą. Tokios reporterės šioje redakcijoje niekas nežino.

Manoma, kad žinia apie neva nužudytą žurnalistę M. Valenko gimė ir išplito socialiniuose tinkluose. Daug rusiškos žiniasklaidos nurodo socialinių tinklų vartotoją Juri Kot, kuris pirmasis pranešė apie neva paleistus mirtinus šūvius. Rusiška žiniasklaida vadina jį visuomenininku, tačiau reikia priminti, kad Jurijus Kotas dirbo atstovu spaudai, kai į valdžią Ukrainoje atėjo prorusiškas ir vėliau per Maidano revoliuciją nuverstas prezidentas Viktoras Janukovyčius. Jis buvo aktyvistas ir „Anti-Maidano“ veikloje.

Jurijus Kotas, kurio paskyroje pirmiausia pasirodė melaginga informacija, „Ren TV“ tvirtino nieko nežinantis apie šį atvejį ir kad minimą pranešimą jo paskyroje paskelbė jo draugas.

Žinia apie neva nužudytą M. Valenko išplito ir socialiniuose tinkluose užsienyje. „Antis“ išskrido, nors norint užkirsti kelia dezinformacijai pakako tik šiek tiek „pagooglinti“. Spiegel.de rašo, kad platinama „nužudytosios“ nuotrauka iš tiesų yra ne klastotė, joje vaizduojama egzistuojanti moteris. Ji – irgi žurnalistė, tačiau jos gyvybei negrėsė joks pavojus. Ji gyva ir sveika dirba Maskvos NTV televizijos komandoje.