„Rusija mato reikalą atsižvelgti į skirtingus balsus rytinėje Ukrainoje“, – sakė ESBO pirmininkaujančios Šveicarijos prezidentas Didier Burkhalteris.

„Jūs matėte Rusijos atsakymą, – jame referendumui išreiškiama pagarba, o ne pripažinimas. Jo rezultatai nėra pripažinti“, – sakė jis žurnalistams.

Kalbėdamas po susitikimo su Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrais D.Burkhalteris pateikė veiksmų planą taikai Ukrainoje įvesti, pradedant nacionaliniu dialogu, kuriam tarpininkautų ESBO ir koks nors visų šalių gerbiamas žymus Ukrainos politikas.

Perspėdamas, kad „negalime prarasti laiko Ukrainoje“, jis išreiškė viltį, jog per kelias artimiausias dienas joje prasidės dialogas.

„Jeigu norime, kad galų gale pasisektų, reikia integruoti visus veikėjus. Visų svarbiausia integruoti Rusijos Federaciją“.

„Maskvoje matėme, kad ji yra atvira dialogui“, – sakė D. Burkhalteris, kuris praėjusią savaitę buvo susitikęs su Vladimiru Putinu.

ESBO vadovas pabrėžė būtinybę surengti gegužės 25 dienos rinkimus visoje šalyje ir pareiškė, kad jo organizacija planuoja siųsti 1 tūkst. stebėtojų į rinkimus Ukrainoje. Ši misija būtų „viena didžiausių“ per visą organizacijos istoriją.

„Labai svarbu, kad tikėtumėme, jog rinkimai gali įvykti ir kad veiktumėme ta kryptimi“, – kalbėjo jis.

Pirmiausia ESBO pateiktame kelio gairių plane siūloma pavesti gerbiamam vokiečių diplomatijos veteranui Wolfgangui Ischingeriui tarpininkauti derybose, kuriose turėtų dalyvauti Ukrainos vyriausybė, parlamentas ir atskiri regionai.

W.Ischingeris, kuris derybose bendradarbiaus su abiejų Ukrainos šalių palaikomu vietos politiku, ilgus metus dirbo Vokietijos ambasadoriumi Britanijoje ir JAV, taip pat dalyvavo Deitono derybose dėl Bosnijos ir NATO plėtros į rytus. Jis vadovauja Miuncheno saugumo konferencijai.