Taip universitetai reagavo į pirmadienį JAV Imigracijos ir muitinės tarnybos (ICE) paskelbtą pareiškimą, kad tokių programų užsienio studentai „privalo išvykti iš šalies“ arba „pereiti į mokyklą, kur vykdomas kontaktinis mokymas, kad išsaugotų teisėtą statusą“,

„Energingai stumsime šį ieškinį, kad mūsų tarptautinių studijų studentai ir visose šalies institucijose besimokantys tarptautiniai studentai galėtų tęsti savo studijas nebijodami būti deportuoti“, – sakoma Harvardo rektoriaus Lawrence'o Bacow pareiškime.

ICE nurodė, kad Valstybės departamentas „neišduos vizų studentams, besimokantiems mokyklose ir/arba programose, rudens semestrą vykdomose vien internetu, o JAV Muitinės ir pasienio apsauga neleis tokiems studentams įvažiuoti į Jungtines Valstijas“.

Universitetai, kur vyks tiek kontaktiniai, tiek užsiėmimai nuotoliniu būdu, turės įrodyti, jog užsienio studentai lanko kaip įmanoma daugiau kontaktinių užsiėmimų, kad besimokantieji išsaugotų savo statusą.

Šis įsakymas laikomas Baltųjų rūmų bandymu daryti spaudimą švietimo įstaigoms, santūriai vertinančioms savo galimybes atverti savo auditorijų duris studentams dėl siaučiančios COVID-19 pandemijos.

„Šis nurodymas pasirodė be išankstinio perspėjimo – už jo žiaurumą didesnis tik jo neapgalvotumas“, – sakė L. Bacow.

„Atrodo, kad jis specialiai sukurtas spausti koledžams ir universitetams jau šį rudenį atverti savo auditorijas kontaktiniam mokymui, nepaisant studentų, dėstytojų bei kitų [darbuotojų] sveikatos ir saugumo“, – pridūrė jis.

Universitetų ieškinyje sakoma, kad šis įstatymas „be galo“ pakenks studentams – padarys jiems asmeninės ir finansinės žalos.

Šis nurodymas pareiškime taip pat vadinamas „savavališku ir užgaidžiu“.

Ieškovai prašo teismo laikinai sustabdyti šio nurodymo vykdymą ir paskelbti „teisės gynimo priemonę – nuolatinį draudimą“ , kad tokia politika nebūtų primesta.

Jie taip pat prašo šį įsakymą pripažinti neteisėtu, nurodyti padengti ieškovų teismo išlaidas ir teismo nuožiūra suteikti ieškovams kitų jų teises ginančių priemonių.

Masačusetso apygardos teismui pateiktame ieškinyje atsakovais įvardijami ICE ir JAV Krašto saugumo departamentas.

Dauguma JAV koledžų ir universitetų dar nepaskelbė savo planų rudens semestrui, bet Harvardo universitetas jau pranešė, kad visi užsiėmimai 2020-2021 akademiniais metais vyks internetu „su retomis išimtimis“.

Sausakimšos auditorijos keltų pavojų studentų ir dėstytojų sveikatai, nurodė universitetas.

D. Trumpas tokį sprendimą pavadino „absurdišku“.