Remiantis prognozėmis, 13,3 mln. gyventojų turinčioje Japonijos Kiūšiū saloje ketvirtadienį turėtų iškristi daugiau nei 350 milimetrų kritulių. Toks kiekis viršija 319 milimetrų salos liepos mėnesio kritulių vidurkį.

Kai kuriose salos Kagošimos prefektūros dalyse dėl lietaus vandens lygis gali kilti sparčiau nei 80 milimetrų per valandą tempu. Japonijos meteorologijos tarnyba įspėjo apie nuošliaužų ir potvynių riziką šioje 1,6 mln. žmonių gyvenamoje teritorijoje.

Dar šią savaitę žuvo po nuošliauža Kagošimos miete patekusi moteris.

„Didžiausią grėsmę kelia nuošliaužos, žemės plotų apsėmimas ir upių patvinimas“, – nurodė Japonijos meteorologijos agentūros atstovė Ryuta Kuro trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje.

Savivaldos atstovai primygtinai ragina gyventojus išvykti iš regiono. Deja, kol kas tik kiek daugiau nei 1,7 tūkst. piliečių (iš milijono, kuriems skirti įspėjimai) suskubo ieškotis prieglobsčio kitur.

Po trečiadienį įvykusio ministrų pasitarimo Japonijos ministras pirmininkas Shinzo Abe socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė apie 14 tūkst. asmenų būrį iš Japonijos gynybos pajėgų, jau išsiųstą padėti pagalbos reikalingiems žmonėms.

Liūčių sezonas Japonijoje paprastai trunka nuo birželio pradžios iki liepos pabaigos, kai iš pietų atslinkęs drėgnas oras ima maišytis su vėsesnėmis ir sausesnėmis oro masėmis. Šiuo metų laiku siaučiantys lietūs yra sukėlę ne vieną gaivalinę nelaimę.

Pernai liepą smarkių liūčių sukeltos nuošliaužos ir potvyniai pražudė ne mažiau kaip 200 žmonių. Tokie liūčių padariniai priskiriami vienoms iš tragiškiausių nelaimių, įvykusių po žemės drebėjimo ir cunamio 2011-aisiais.