Didžiosios Britanijos premjerė Theresa May sutiko su siūlymu kritiniu atveju taikyti laikiną apsaugos mechanizmą, kuris padėtų išlaikyti atvirą sieną tarp ES narės Airijos ir Jungtinei Karalystei (JK) priklausančios Šiaurės Airijos. Toks mechanizmas būtų taikomas tik tuo atveju, jei iki planuojamo 21 mėnesio trukmės pereinamojo laikotarpio po „Brexit“ pabaigos nepavyks pasiekti nuolatinio susitarimo dėl Airijos sienos.

Th. May biuro teigimu, premjerė Airijos premjerui Leo Varadkarui pirmadienį telefonu pranešė norinti, kad į siūlymą būtų įtrauktas ir atitinkamas mechanizmas, „kuris leistų nutraukti apsaugos mechanizmo taikymą“. Tokį siūlymą premjerė pateikė netrukus po to, kai JK „Brexit“ sekretorius Dominicas Raabas iškėlė mintį, kad minėto mechanizmo Londonas galėtų nebetaikyti po trijų mėnesių.

Anot Th. May biuro, Didžiosios Britanijos ir Airijos vyriausybių vadovai sutarė, kad apsaugos mechanizmas turėtų būti „tik laikina priemonė ir kad geriausias Šiaurės Airijos sienos klausimo sprendimas būtų rastas pasiekus susitarimą dėl būsimų JK ir ES santykių“.

Tačiau L. Varadkaro vyriausybė savo ruožtu įspėjo, kad apsaugos mechanizmo peržiūrėjimas „negali būti susijęs su vienašaliu sprendimu nutraukti“ jo taikymą.

Airijos valdžia taip pat atkreipė dėmesį į ankstesnį Th. May įsipareigojimą taikyti apsaugos mechanizmą „tuo atveju ir tol, kol“ bus pasiekti alternatyvūs susitarimai.

Th. May patiria spaudimą iš euroskeptiškų pažiūrų kritikų, teigiančių, kad pritaikius minėtą apsaugos mechanizmą, Didžioji Britanija muitų sąjungoje su ES potencialiai gali likti neribotą laiką.