„Detektyvai atliko kratas keturiuose namuose mieste ir areštavo keturis žmones, siejamus su smurtu, kuris buvo surežisuotas Kregano (Londonderio rajono) gatvėse Lyros McKee nužudymo vakarą“, – sakė Šiaurės Airijos policijos aukšto rango detektyvas Jasonas Murphy.

15, 18, 38 ir 51 metų vyrai šiuo metu apklausiami pagal kovos su terorizmu įstatymus, nurodė policija.

29 metų L. McKee, daugiausia dėmesio skirdavusi sudėtingai Šiaurės Airijos istorijai, balandžio 18 dieną buvo nušauta į galvą, jai ruošiant reportažą apie riaušininkų ir policijos susirėmimus Londonderyje – antrame pagal dydį šios JK provincijos mieste.

Šiaurės Airijos taikos procesui įnirtingai besipriešinanti disidentų respublikonų grupuotė „Naujoji IRA“ (New IRA) prisiėmė atsakomybę už L. McKee nužudymą, tačiau atsiprašė ir nurodė, kad buvo taikytasi į „priešo“ policiją.

Žurnalistės nužudymas priminė apie tris smurto dešimtmečius šioje provincijoje ir sulaukė visų politinių grupių pasmerkimo, taip pat ir kaimyninėje Airijos Respublikoje.

L. McKee daugiausia rašė apie vadinamuosius paliaubų vaikus – kartą, užaugusią po to, kai 1998 metais buvo pasirašytas Didžiojo penktadienio taikos susitarimas, užbaigęs tris dešimtmečius vykusį kruviną konfliktą tarp katalikų ir protestantų bendruomenių, nusinešusį daugiau nei 3 500 gyvybių. Šis laikotarpis vadinamas „Neramumais“ (Troubles).

Anksčiau dėl jos nužudymo areštuoti trys žmonės – du 18 ir 19 metų vyrai ir 57 metų moteris – buvo paleisti nepateikus jiems kaltinimų.

L. McKee buvo nužudyta po virtinės incidentų, kai pašto siuntose buvo rasta sprogmenų ir buvo susprogdintas vienas automobilis. Atsakomybę už tai taip pat prisiėmė „Naujoji IRA“.

Šie įvykiai pakurstė nuogąstavimus, kad politinė suirutė dėl „Brexit“, po kurio pasienyje tarp Šiaurės Airijos ir Airijos Respublikos gali iškilti nauji kontrolės postai, gali suaktyvinti sukarintų organizacijų veiklą.