Sužlugdytos atakos taikinys turėjo būti tūkstančių Irano opozicijos šalininkų šeštadienio susibūrimas į šiaurę nuo Paryžiaus, kur taip pat dalyvavo garsūs JAV veikėjai, įskaitant artimus prezidento Donaldo Trumpo sąjungininkus.

Naujienos pasirodė tą pačią dieną, kai Irano prezidentas Hassanas Rouhani atvyko į Šveicariją „didžiausios svarbos“ vizito, siekiant užsitikrinti tolesnę Europos paramą 2015 metų pasaulio galybių susitarimui su Teheranu dėl iraniečių branduolinės programos apribojimo. Iš šio istorinio susitarimo neseniai pasitraukė Jungtinės Valstijos.

H. Rouhani taip pat turi apsilankyti Austrijoje, kuri sekmadienį pusmečiui perėmė pirmininkavimą Europos Sąjungai.

Apie minėtų asmenų areštus pirmieji paskelbė federaliniai pareigūnai Briuselyje, pateikę kaltinimus vyrui ir žmonai, kuriuos prokurorai vadina „iraniečių kilmės“ Belgijos piliečiais.

38 metų Amiras S. ir 33 metų Nasimeh N. „įtariami bandę surengti sprogdinimo ataką“ šeštadienį Paryžiaus Vilpento priemiestyje, kur vyko Irano liaudies modžahedų organizuota konferencija, sakoma Belgijos federalinio prokuroro pranešime.

Pasak prokuroro, pora buvo suimta šeštadienį, kai elitinis policijos būrys sustabdė juos viename gyvenamajame Briuselio rajone; jųdviejų automobilyje „Mercedes“ buvo aptikta apie pusę kilogramo TATP (acetono peroksido arba tricikloacetono peroksido) ir detonatorius.

Pranešime nurodoma, kad Vokietijoje dar buvo sulaikytas vienas Austrijos sostinėje dirbantis iraniečių diplomatas, minimos poros kontaktinis asmuo.

Prancūzijoje šeštadienį buvo sulaikyti trys žmonės, pirmadienį sakė vienas saugumo šaltinis. Tarp šių asmenų yra 54 metų Merhadas A., kuris šeštadienį po pietų buvo sulaikytas netoli renginio vietos. Kiti du buvo sulaikyti Sanlise, taip pat esančiame į šiaurę nuo Paryžiaus.

„Tyrimų tikslas yra išsiaiškinti jų ryšius su Belgijoje areštuotais įtariamaisiais“, – pridūrė šaltinis.

Belgijoje policija šeštadienį įvairiose šalies vietose atliko penkias kratas, sakė pareigūnai, tačiau atsisakė pateikti detalių apie jas.

„Už kampo“

Belgijos pareiškime sakoma, kad šeštadienio mitinge Prancūzijoje dalyvavo maždaug 25 tūkst. žmonių, kurie mojavo Nacionalinės Irano pasipriešinimo tarybos (NCRI) vėliavomis ir sveikino jos lyderę Maryam Rajavi.

NCRI vienija išeivijoje veikiančias opozicijos organizacijas, įskaitant Irane uždraustą buvusių sukilėlių Liaudies modžahedų organizaciją.

Mitinge buvęs Niujorko meras ir D. Trumpo advokatas Rudy Giuliani ragino pakeisti Irano režimą ir sakė, kad ši perspektyva Irane kilus streikų ir protestų bangai yra realesnė nei bet kada.

R. Giuliani paragino boikotuoti kompanijas, „nuolat turinčias verslo reikalų su šiuo režimu“.

„Laisvė yra tiesiog už kampo“, – sakė jis, turėdamas omenyje pastarojo meto protestus Irane.

R. Giuliani ir kitiems JAV politikams pastaraisiais metais būdavo brangiai mokama už kalbas metinėje Paryžiaus konferencijoje. Mitinge taip pat kalbėjo JAV respublikonas, buvęs Atstovų Rūmų pirmininkas Newtas Gingrichas.

Irano liaudies modžahedų organizacija (MEK), suformuota 7-ajame dešimtmetyje Irano šachui nuversti, po 1979-ųjų Islamo revoliucijos kovojo su musulmonų dvasininkų iškilimu Teherane.

JAV Valstybės departamentas 1997 metais įtraukė ją į teroristinių organizacijų sąrašą. Europos Sąjunga iš „juodųjų“ sąrašų MEK išbraukė 2008 metais, o Vašingtonas – 2012-aisiais.

Belgijoje nuo 2015-ųjų sausio, kai Vervjė mieste buvo išardyta ataką prieš policiją planavusi teroristų kuopelė, galioja aukšto laipsnio parengtis.