„Okupuoto Krymo sugrąžinimas, kovinių veiksmų Donbase nutraukimas ir daugiau kaip 100 politinių kalinių bei ukrainiečių jūreivių, kuriuos laiko Kremlius, išlaisvinimas bus tikras, rimtas signalas pasauliui, kad Rusija pasirengusi vėl užimti savo vietą aukštosios diplomatijos darbotvarkėje“, – parašė V. Zelenskis savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“.

Ukrainos prezidentas taip pat padėkojo toms valstybėms, kurios ir toliau palaiko jo šalį ginant teritorinį vientisumą ir suverenitetą.

Anksčiau šią savaitę JAV prezidentas Donaldas Trumpas paragino atkurti G-8 formatą, nes daugelis Didžiojo septyneto (G-7) svarstomų geopolitinių klausimų yra susiję su Rusija.

Sprendimas pašalinti Rusiją iš labiausiai išsivysčiusių pasaulio šalių grupės buvo priimtas 2014 metais, kai Maskva aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį. D. Trumpas jau anksčiau yra sakęs, kad šis sprendimas turėtų būti atšauktas.

Tuo metu Ukrainos ambasada JAV paragino G-7 šalių lyderius neišduoti savo principų ir bendromis jėgomis priversti Rusiją grįžti prie „konstruktyvaus elgesio“.

„Esame susirūpinę dėl pasirodžiusių prielaidų, kad Rusijos Federacija gali grįžti į Didįjį septynetą“, – sakoma feisbuke paskelbtame ambasados pranešime.

„Raginame Didžiojo septyneto šalių lyderius laikytis savo principingos pozicijos ir bendrų pastangų priversti agresorių gerbti pasaulinę tvarką ir grįžti prie konstruktyvaus elgesio“, – priduriama jame.

Vokietija nepritaria D. Trumpo idėjai

Vokietijos vyriausybė išgirdo JAV prezidento Donaldo Trumpo pareiškimus apie sugrįžimą prie Didžiojo aštuoneto (G8) formato priimant į galingiausių pasaulio valstybių gretas Rusiją.

Vis dėlto, sakė Vokietijos vyriausybės atstovas Steffenas Seibertas, šį klausimą galima aptarti tik tada, kai bus panaikintos tos priežastys, dėl kurių Rusija buvo išmesta iš G8 formato.

„Žinote, kokia dabar situacija. Jei bus priežasčių panaikinimo perspektyva, galima bus kalbėti apie formato pokyčius. Mes išgirdome tai, kad JAV prezidentas nori šį klausimą aptarti (G7 viršūnių susitikime) Bjarice“, – tvirtino S. Seibertas.

Žiniasklaidos duomenimis, D. Trumpas ir Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas antradienio vakarą kalbėjosi telefonu. Jie sutiko su tuo, kad būtų tikslinga, jog Rusija dalyvautų G7 viršūnių susitikime 2020 metais.

Pasak televizijos CNN šaltinio, idėją pakviesti Rusiją 2020 metais iškėlė pats E. Macronas. Kanalas pažymi, kad D. Trumpas ketina apsvarstyti grįžimo prie G8 formato idėją Didžiojo septyneto viršūnių susitikime, kuris vyks Bjarico mieste Prancūzijos pietvakariuose rugpjūčio 24-26 dienomis.

Anksčiau antradienį D. Trumpas žurnalistams taip pat pareiškė, jog būtų tikslinga grįžti prie G8 formato dalyvaujant Rusijai.

G7 – įtakingiausių išvystytos ekonomikos šalių susivienijimas, kuriam priklauso JAV, Vokietija, Didžioji Britanija, Prancūzija, Japonija, Kanada ir Italija. Septyneto formato klubas egzistavo nuo 1976 iki 1997 metų. Prisijungus Rusijai, jis pradėtas vadinti Didžiuoju aštuonetu (G8). 2014 metų kovą dėl Krymo okupacijos Vakarų šalys nusprendė išmesti Rusiją iš G8.