„Mes nerimaujame dėl pranešimų apie Rusijos valdžios pastangas manipuliuoti neseniai vykusio balsavimo dėl konstitucinių pataisų rezultatais, įskaitant pranešimus apie prievartą prieš rinkėjus, spaudimą pataisų priešininkams ir nepriklausomų rinkimų stebėtojų suvaržymus“, – pareiškė Valstybės departamento atstovė Morgan Ortagus.

Europos Sąjunga taip pat paragino Rusiją ištirti pranešimus apie rinkimų tvarkos pažeidimus.

Rusijos centrinė rinkimų komisija paskelbė, kad už konstitucines pataisas pasisakė 77,92 proc. rinkėjų. Šios pataisos leis jau du dešimtmečius valdžioje esančiam V. Putinui siekti prezidento posto ir 2024 metais, kai pasibaigs dabar jam suteiktas mandatas.

„Mes esame ypač susirūpinę dėl pataisų nuostatos, suteiksiančios prezidentui Putinui galimybę likti valdžioje iki 2036 metų“, – nurodė M. Ortagus.

„Jungtinės Valstijos visame pasaulyje iš principo priešinasi konstitucinėms pataisoms, kurios yra palankios dabartiniams vadovams ir pratęsia jų vadovavimo laiką, ypač tokiame kontekste, kur trūksta būtinų sąlygų laisviems ir teisingiems demokratiniams procesams“, – kalbėjo ji.

JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojas Steve'as Biegunas balsavimo išvakarėse pareiškė, kad tiek V. Putinas, tiek Kinijos prezidentas Xi Jinpingas, „regis, yra nusiteikę likti postuose iki gyvenimo galo“.