Kiek būtent žmonių sulaikyta ir kas jie tokie, pareigūnas nepatikslino.

Irano prezidentas Hassanas Rouhani pareiškė, kad valdžia atliks kruopštų katastrofos tyrimą.

„Tai buvo nedovanotina klaida. Vienas konkretus žmogus negali prisiimti visos atsakomybės dėl aviakatastrofos“, – pasakė jis.

H. Rouhani antradienį pareiškė, kad visi už Ukrainos lėktuvo numušimą atsakingi asmenys turėtų būti nubausti.

„Tie, kas buvo kalti arba aplaidūs, turės atsakyti (už savo veiksmus), tai šio incidento atveju labai svarbu mūsų žmonėms, – sakė H. Rouhani, o jo kalbą transliavo Irano televizija. – Visi, kurie yra baustini, turės būti nubausti“.

„Teisėsaugos atstovai turi suformuoti specialų teismą, kuriame dalyvautų aukšto lygio teisėjai ir dešimtys ekspertų...Tai stebės visas pasaulis“, – teigė Irano prezidentas.

DELFI primena, kad Iranas šeštadienį pripažino praėjusią savaitę netyčia numušęs Ukrainos oro bendrovės lėktuvą, kuriuo skridę visi 176 žmonės žuvo, ir pareiškė, kad tai yra „neatleistina klaida“.

Ukrainos tarptautinių oro linijų (MAU) lėktuvas sudužo trečiadienį ryte tuojau po to, kai Iranas paleido virtinę balistinių raketų į karines bazes Irake, kuriose laikoma amerikiečių karių, atsakydamas į savo įtakingo generolo Qasemo Soleimani žūtį per praeitą savaitę Bagdade surengtą JAV bepiločio orlaivio smūgį.

„Irano Islamo Respublika giliai gailisi dėl šios pragaištingos klaidos“, – per „Twitter“ parašė Irano prezidentas Hassan Rouhani.

„Per ginkluotųjų pajėgų vidaus tyrimą buvo padaryta išvada, kad, deja, dėl žmogaus klaidos paleistos raketos sukėlė Ukrainos lėktuvo siaubingą katastrofą ir 176 nekaltų žmonių žūtį“, – pridūrė jis.

„Tyrimai bus tęsiami, siekiant nustatyti ir nuteisti [atsakinguosius] už šią didžią tragediją ir neatleistiną klaidą“, – pažymėjo prezidentas.

Anksčiau Irano valstybinė naujienų agentūra IRNA paskelbė kariškių pranešimą, kad MAU laineris „Boeing 737“ buvo palaikytas „priešišku lėktuvu“, kai priešų keliama grėsmė buvo pasiekusi aukščiausią lygį.

Tačiau dar penktadienį Irano civilinės aviacijos vadovas neigė pareiškimus, kad lėktuvas buvo numuštas, didėjant tarptautiniam spaudimui Teheranui atlikti patikimą tyrimą, kai kelios Vakarų vyriausybės apkaltino šiitišką respubliką raketų smūgiu.

Irano kariškiai savo ataskaitoje, kurios ištraukas paskelbė iraniečių žiniasklaida, nurodo, kad kariuomenės ekspertų grupė, dirbusi atskirai nuo civilinės aviacijos tarnybų, nustatė, jog klaida buvo padaryta šalies oro erdvės sistemoms laikantis aukščiausio lygio parengties, atsižvelgiant į galimų JAV aviacijos smūgių grėsmę.