„Tai paskutinis lašas, nes man jau nebeįmanoma eiti savo pareigų. Todėl paskelbiu atsistatydinanti nuo gruodžio 5 dienos“, – L. Robredo pareiškimą cituoja leidinys.

Laikraščio duomenimis, L. Robredo taip pat pabrėžė, kad jos padėjėjai sužinojo apie planuojamą sąmokslą ją nušalinti iš viceprezidentės pareigų.

„Mes tikėjomės, kad tokia diena neišauš. Buvau perspėta dėl sąmokslo, kuriuo siekiama atlaisvinti viceprezidento postą. Aš nusprendžiau ignoruoti tokius perspėjimus ir susitelkti ties savo pareigomis. Tačiau pastarieji įvykiai rodo, kad dabar šį sąmokslą imta įgyvendinti“, – sakė Filipinų viceprezidentė.

Pasak politikės, jos ir dabartinio Filipinų lyderio nuomonės skiriasi tokiais pagrindiniais klausimais kaip neteisėtos žmogžudystės, mirties bausmės sugrąžinimas, minimalaus baudžiamosios atsakomybės amžiaus sumažinimas.

Rugsėjo pabaigoje žiniasklaida pranešė, jog R. Duterte pareiškė esąs pasirengęs sunaikinti savo šalyje tris milijonus narkomanų ir narkotikų prekeivių, kaip A. Hitleris Antrojo pasaulinio karo metais sunaikino milijonus žydų.

Rugpjūčio pradžioje tarptautinės žmogaus teisių gynimo organizacijos kreipėsi į Jungtines Tautas, prašydamos pasmerkti masines narkotikų prekiautojų ir narkomanų žudynes, prasidėjusias Filipinuose po to, kai šalies prezidento rinkimus laimėjo R. Duterte.