ES yra „ypač susirūpinusi“ dėl komisijos, kuri turės įgaliojimus užkirsti kelią piliečiams eiti valstybines pareigas, antradienį pareiškė už teisingumą atsakingas Europos Komisijos narys.

Briuselis nerimauja, kad naujoji komisija gali būti panaudota prieš nepriklausomus teisėjus Lenkijoje, o Europos Komisija „nedvejodama imsis priemonių, jei prireiks“, sakė EK narys Didier Reyndersas.

Atskirame pareiškime JAV valstybės departamentas pirmadienio vakarą teigė, kad yra „susirūpinęs dėl to, kad Lenkijos vyriausybė priėmė naujus teisės aktus, kuriais gali būti piktnaudžiaujama siekiant trukdyti laisviems ir sąžiningiems rinkimams Lenkijoje“.

Departamentas teigė pritariantis „daugelio stebėtojų išreikštam susirūpinimui, kad šis įstatymas, kuriuo siekiama sukurti komisiją Rusijos įtakai tirti, gali būti panaudotas opozicijos politikų kandidatūroms blokuoti be tinkamo proceso“.

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda pirmadienį pasirašė ginčytiną įstatymą, leidžiantį sukurti komisiją, kurią opozicija kritikavo kaip „antikonstitucinę“ ir „stalinistinę“.

Devyni komisijos nariai, kuriuos skiria žemieji parlamento rūmai, spręs, ar jos tiriami asmenys 2007–2022 metais pasidavė Rusijos įtakai, ir taikys griežtas bausmes.

Vyriausybė nenumatė jokio apeliacinio proceso kaltais pripažintiems asmenims, kuriems 10 metų gali būti uždrausta eiti viešąsias pareigas, susijusias su valstybės finansais ir įslaptinta informacija.

Pasak agentūros PAP, Lenkijos prezidento patarėjas tarptautinės politikos klausimais Marcinas Przydaczas antradienį pareiškė, kad JAV reakcija rodo, jog jos buvo klaidingai informuotos apie komisijos veiklą, ir patikino, kad ši institucija neturės įgaliojimų uždrausti politikams dalyvauti rinkimuose.

Lenkijos opozicijos teigimu, komisija, kuri turės teisę uždrausti politikams eiti valstybines pareigas dėl jų praeities ryšių su Rusija, gali būti panaudota siekiant neleisti opozicijos lyderiams, ypač pagrindinės opozicinės frakcijos „Pilietinė koalicija“ vadovui Donaldui Tuskui, dalyvauti rudenį vyksiančiuose visuotiniuose rinkimuose.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją