„Nuolat raginame savo Amerikos partnerius liautis didinti įtampą Europos žemyne“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas. „Deja, amerikiečiai ir toliau tai daro“, – teigė jis ir pridūrė, kad naujausias JAV karių dislokavimas stiprinant NATO pajėgas Europoje įtampą tik padidino.

Rusijai atsisakius patraukti 100 tūkst. prie Ukrainos sienų sutelktų karių, 1 000 Vokietijoje dislokuotų JAV karių siunčiami į Rumuniją, o dar 2 000, dislokuotų Jungtinėse Valstijose, skraidinami į Vokietiją ir Lenkiją.

„Akivaizdu, kad tai nėra tie žingsniai, kuriais siekiama sumažinti įtampą, priešingai, tai yra veiksmai, kurie įtampą didina“, – sakė P. Peskovas. Todėl, pridūrė jis, Rusijos susirūpinimas dėl NATO plėtros į rytus ir JAV karių dislokavimo yra „visiškai aiškus, visiškai pagrįstas“. „Bet kokios priemonės, kurių imasi Rusija savo saugumui ir interesams užtikrinti, yra protingos“, – pridūrė Kremliaus atstovas.

Maskva dar trečiadienį pasmerkė „destruktyvų“ JAV sprendimą dislokuoti dar kelis tūkstančius amerikiečių karių Rytų Europoje.

„Niekuo nepagrįsti destruktyvūs žingsniai, didinantys karinę įtampą ir mažinantys erdvę politiniams sprendimams“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė Rusijos užsienio reikalų viceministras Aleksandras Gruško.

Vakarų valstybės deda daug diplomatinių pastangų ir taip pat grasina sankcijomis prezidentui Vladimirui Putinui, artimiausiam jo ratui, kad atgrasytų nuo invazijos į Ukrainą, nors Maskva tai griežtai neigia.

Dmitrijus Peskovas

Lenkija tikisi, kad papildomos JAV pajėgos, kurias Pentagonas nusprendė siųsti į Rytų Europą, atvyks į šalį artimiausiomis savaitėmis. Tai ketvirtadienį Lenkijos radijui pareiškė šalies užsienio reikalų ministro pavaduotojas Marcinas Przydaczius.

„Infrastruktūra Lenkijoje parengta. Amerikos kariai čia dislokuojami jau daug metų. Todėl galima skubiai atsiųsti naujų dalinių“, - sakė jis. „Mes dedame pastangas, kad šie daliniai kuo greičiau pasiektų Lenkiją. Į rytus nuo mūsų sienų padėtis greitai ir dinamiškai keičiasi. Mes veikiau kalbame apie savaites, o ne apie mėnesius“, - pridūrė M. Przydaczius.

„Sprendimas dislokuoti naujų JAV dalinių – geras sprendimas, kurį mes Varšuvoje sutinkame su pasitenkinimu. Mes siekėme, kad regione būtų dislokuota papildomų Amerikos pajėgų", - pažymėjo Lenkijos URM vadovo pavaduotojas.

„Manau, jog tai – politinis signalas, kuris bus išanalizuotas Maskvoje, kadangi jis rodo, koks JAV požiūris į šią situaciją realizuojamas“, - konstatavo Lenkijos diplomatas.

JAV administracija trečiadienį pranešė apie papildomų pajėgų permetimą į Rumuniją, Lenkiją ir Vokietiją. Kaip paaiškino Pentagono atstovai, apie 1 tūkst. Amerikos kariškių bus nusiųsta į Rumuniją iš Vokietijos, dar apie 2 tūkst. bus permesta į Europą iš JAV.

Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis trečiadienį savo „Facebook“ paskyroje pranešė, kad į Lenkiją bus permesta apie 1,7 tūkst. Amerikos kariškių. Šiuo metu Lenkijoje yra dislokuota apie 5 tūkst. JAV karių.

Pastaruoju metu Rusija prie Ukrainos sienos sutelkė dešimtis tūkstančių kareivių, o tai verčia nerimauti, kad Europoje gali prasidėti didelis ginkluotas konfliktas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (116)