Vienas Rusijos teisininkas teigia, kad Rusija gali pareikalauti šių vertybių, kaip kompensacijos už Antrojo pasaulinio karo metais patirtus nuostolius, rašo independent.co.uk.

Pranešama, kad vadinamas „nacių aukso traukinys“ buvo aptiktas Lenkijoje. Valbžycho mieste jau daugelį metų sklandė gandai, kad kažkur netoliese gali būti aukso pilnas traukinys, dingęs Antrojo pasaulinio karo metais.

Galiausiai vienas žmogus, gulėdamas mirties patale, atskleidė spėjamą jo vietą. Vyriausybės pareigūnai teigia „dabar esą 99 proc. tikri, kad šis traukinys egzistuoja“.

Manoma, kad šis traukinys galėjo gabenti „gintaro kambarį“ – gintaru dekoruotą puošnią kamerą, kurios vertė gali siekti 340 mln. eurų.

Karo metu Vokietijos kariai šį gintaro kambarį pavogė iš rūmų netoli Sankt Peterburgo.

Rusijos teisininkas Michailas Joffe leidiniui „Sputnik“ sakė: „Nėra abejonių, kad įvertinant rastas vertybes, jei pavyks nustatyti traukinio buvimo vietą, turi dalyvauti Rusijos atstovai“.

„Nustatinėdama, kas yra šiame traukinyje, Lenkija turi pasitelkti tarptautinius ekspertus. Jei šis turtas buvo pagrobtas iš teritorijos, įskaitant Sovietų Sąjungą, tuomet krovinys pagal tarptautinę teisę turi būti perduotas Rusijai“, – teigė jis.

Tačiau Lenkijos pareigūnai su tuo nesutinka. Šalies paveldo viceministras Piotras Zuchowskis vietos žiniasklaidai sakė: „Analizė, kurią atlikome su mūsų teisininkais, gana aiškiai parodė, kad jei traukinys bus aptiktas, jis priklausys šalies iždui“.

Valbžycho miestelio valdžia, gavusi laišką apie neva kalnuose rastą kadaise nacių paslėptą auksą gabenusį traukinį, šiomis dienomis patvirtino, kad kažkoks karinis objektas miestą supančiuose kalnuose tikrai rastas.

Tačiau, ar tai legendinis turtų prikimštas nacių traukinys, Lenkijos pareigūnai dar turės išsiaiškinti. Ekspertai Valbžycho apylinkėse jau pradėjo tyrinėjimus.

Net jei niekas nematė Loch Neso pabaisos, vis tiek važiuoja pasidairyti prie Loch Neso ežero. Tokios garbės dabar tikisi ir nedidelis Pietų Lenkijos Valbžycho miestas, kurio gyventojų, žlugus komunizmui, per pastaruosius kelis dešimtmečius sumažėjo daugiau nei trečdaliu – iki šimto dešimties tūkstančių.

Daugybė čia veikusių Žemutinės Silezijos akmens anglies kasyklų uždarytos. Tačiau būtent kasyklų tuneliuose Valbžycho miestelis rado turistus traukiančią aukso gyslą – paslaptingą nacių traukinį, kurio niekas niekada nėra matęs, bet vis tiek važiuoja pasidairyti po turistams atvirus tunelius.

Tarp vietos gyventojų jau seniai sklido legenda apie aukso prikimštą nacių traukinį, karo pabaigoje bėgusį nuo Raudonosios armijos ir pasislėpusį kažkur tuneliuose – kalnuose prie Valbžycho.

O vasaros pabaigoje legendą dar labiau pakurstė du lobių ieškotojai, kurie sako traukinį radę ir kreipęsi į Lenkijos valstybę prašydami atiduoti įstatymuose numatytą dešimt procentų istorinio radinio vertės. Tai pirmas toks oficialus prašymas.