Fatemeh Derakhshandeh Tosarvandan neigia vyro kaltinimus, tačiau labai bijo, kad Irane nešališko teismo ji nesulauks. Jeigu moteris bus pripažinta kalta dėl svetimavimo, ji bus mirtinai užmėtyta akmenimis.

Irane paliktas sutuoktinis oficialiai ją neištikimybe apkaltino tik tada, kai ji jau buvo pirmą kartą kreipusis į Kanados pareigūnus su prašymu suteikti prieglobstį. Dabar terminas, kada prašymas turi baigti tvarkytas, grėsmingai artėja, o dokumentai nejuda iš vietos.

Jeigu Kanados teismas jos prašymą svarstys pagal iš anksto numatytą tvarką, ji bus priversta grįžti į gimtinę, kur lauks teismas dėl kaltinimų neištikimybe ir, greičiausiai, mirtis.

Keturiasdešimtmetė moteris su Hafezi Mashhadi Irane susituokė 1993 metais. Pora susilaukė sūnaus - Hessamo Hafezi Mashhadi – ir po trejų metų persikėlė į Dubajų.

2009 metais, kilus grėsmei būti apkaltintam sukčiavimu, H. Mashhadi grįžo į Iraną. Moteris su sūnumi išskrido į Kanadą – taip ji pasielgė iš šeimos narių sužinojusi, jog sutuoktinis skleidžiąs gandus „esą ji buvusi neištikima“.

Kanados dienraštis „The Star“ skelbia, jog moteriai oficialiai paprašius prieglobsčio, jos sutuoktinis oficialių kaltinimų žmonai Irano teismui pateikęs dar nebuvo. Taigi tuo metu teismas jokių veiksmų nesiėmė.

Negavus įrodymų, jog Irane moteris teisiama ir persekiojama, Kanados migracijos pareigūnai jos prašymą suteikti prieglobstį atmetė.

Kanadoje galioja įstatymas, neleidžiantis pabėgėliui anksčiau nei po metų prašyti pakartotinai peržiūrėti bylą. Dienraštis teigia, jog dažniausiai pareigūnai šio draudimo nepaiso ir leidžia pabėgėliams pasilikti šalyje, kol sueina metų terminas, ir jie gali iš naujo teikti dokumentus.

Birželio 29-ąją dieną įstatymą sugriežtinus, F. D. Tosarvandan gresia jau rugsėjį būti deportuotai atgal į Iraną, nors moteris ir turi naujų įrodymų – Irano teisme kaltinimai svetimavimu pagaliau oficialiai užregistruoti.

„Pats faktas, kad atsakingas pareigūnas gali man nerūpestingai pareikšti negalintis leisti atlikti naujos rizikos vertimo procedūros, paremtos naujais įrodymais, aiškiai parodo, kaip nuo toli nutolta nuo tradicinių Kanados vertybių“, - kalbėdama apie Kanados pasienio tarnybų agentūrą sakė Irano pilietės advokatė Lisa Winter-Card.

„Eilinis kanadietis pasibaisėtų sužinojęs, jog ketinama į Iraną išsiųsti moterį, kur ji bus užmėtyta akmenis už neištikimybę“, - piktinosi teisininkė.

Migracijos pareigūnai atmetė advokatės prašymą atidėti deportacijos datą bent jau iki spalio pabaigos. Jie teigia, jog F. D. Tosarvandan ir jos šešiolikmetis sūnus Kanadą privalo palikti iki savaitės galo.

Prieš dvi savaites Kanada įšaldė diplomatinius ryšius su Iranu.

Kanados užsienio reikalų ministras Johnas Bairdas pareiškė, jog ši Artimųjų Rytų valstybė šiai dienai kelia „didžiausią grėsmę taikai ir saugumui pasaulyje“.