Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas pirmadienį paaiškino, kad V. Putinas nori sulaukti oficialių JAV rinkimų rezultatų.

„Manome, kad teisinga būtų sulaukti oficialaus rinkimų rezultatų apibendrinimo. Noriu jums priminti, kad prezidentas Putinas ne kartą yra sakęs, kad gerbs bet kokį JAV žmonių pasirinkimą ir kad bus pasirengęs dirbti su bet kuriuo išrinktu JAV prezidentu“, – sakė D. Peskovas.

Žurnalistų paklaustas, kodėl prieš ketverius metus V. Putinas pasveikino D. Trumpą su pergale rinkimuose praktiškai iškart, kai buvo paskelbti pirminiai rezultatai, D. Peskovas sakė, kad dabar padėtis visiškai kitokia.

„Skirtumas visiškai akivaizdus. Matote, kad ten laukia tam tikros teisinės procedūros, apie kurias skelbė pareigas einantis prezidentas. Tuo ir skiriasi situacija. Dėl šios priežasties manome, kad visgi būtų korektiška sulaukti oficialaus paskelbimo“, – kalbėjo jis.

Kremliaus atstovas pažymėjo, kad prieš ketverius metus nekalbėta apie rinkimų rezultatų teisinį užginčijimą.

Paklaustas, kokios institucijos paskelbtus rezultatus Kremlius laikys oficialiais, D. Peskovas atsakė: „Aš susilaikysiu. Kol kas apskritai nėra jokių oficialių rezultatų.“

Kinija pirmadienį atsisakė pasveikinti J. Bideną su pergale JAV prezidento rinkimuose, o Pekino atstovai pareiškė, kad rinkimų rezultatai vis dar nėra galutiniai.

Nors dabartinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas vis dar nepripažino pralaimėjimo rinkimuose, daugelis pasaulio šalių lyderių jau pasveikino J. Bideną ir viceprezidentę Kamalą Harris su pergale.

„Mūsų nuomone, rinkimų baigtis bus nustatyta pagal JAV įstatymus ir procedūras“, – sakė Kinijos Užsienio reikalų ministerijos (URM) atstovas Wangas Wenbinas.

Nepaisant žurnalistų klausimų, jis atsisakė pripažinti J. Bideno pergalę, tačiau tikino, esą Kinija „tikisi sutarti su naująja JAV valdžia“.

Kinija – kartu su Rusija, Meksika ir dar keliomis šalimis – yra viena iš nedaugelio valstybių, kurios dar nepasveikino išrinktojo JAV prezidento J. Bideno.

Kalba apie viltį ir palengvėjimą

Pasaulio lyderiai sveikino JAV išrinktąjį prezidentą J. Bideną su pergale, kurią vadino proga sustiprinti pasaulio demokratiją, ir akcentavo pirmosios moters – Kamalos Harris – išrinkimo JAV viceprezidente reikšmę.

Nors prezidentas D. Trumpas pralaimėjimo nepripažino, palengvėjimas buvo bendra tema daugelyje pasaulio vietų.

„Amerikiečiai išsirinko prezidentą. Sveikinimai @JoeBiden ir @KamalaHarris! Turime daug padaryti, kad įveiktume šiandienos iššūkius. Dirbkime drauge!” – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas.

Tarp kitų sveikinimus atsiuntusių lyderių yra Vokietijos kanclerė Angela Merkel, NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas ir Egipto prezidentas Abdel Fattahas el Sissi, kuris sakė laukiantis galimybės „stiprinti strateginius dvišalius santykius“.

J. Stoltenbergas šeštadienį pavadino J. Bideną „tvirtu NATO ir transatlantinio ryšio šalininku“ ir išreiškė viltį bendradarbiauti su J. Bidenu bei K. Harris, „kad būtų toliau stiprinamas ryšys tarp Šiaurės Amerikos ir Europos“.

Jis pridūrė, kad „JAV lyderystė yra svarbi kaip niekad šiame neprognozuojamame pasaulyje.“

JAV prezidentas D. Trumpas aštriai kritikuodavo NATO per savo 2016 metų rinkimų kampaniją, o per savo kadenciją ne kartą grasino išvesti Jungtines Valstijas iš Aljanso.

D. Trumpas spaudė bloko nares didinti savo išlaidas gynybai – tai buvo ir jo pirmtakų prioritetas – kad būtų sustiprinta visos NATO kolektyvinė gynyba. Jis taip pat skatino Aljansą nukreipti dėmesį nuo Rusijos į kylančias grėsmes, tokias kaip Kinija ir terorizmas.

Nauja pradžia

Sveikinimą J. Bidenui atsiuntė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, kurio šalis buvo svarbi D. Trumpo apkaltai ir D. Trumpo kampanijos bandymui kaltinti J. Bideną bei jo šeimą korupcija.

Dauguma JAV sąjungininkių Vakaruose suskubo sveikinti naują pradžią su nauja administracija Vašingtone.

„Laukiame, kol galėsime dirbti su kita JAV vyriausybe, – tviteryje rašė Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas. – Norime bendradarbiauti ir siekti naujos transatlantinės pradžios, Naujojo susitarimo.“

„Sveikinimai! – sakė kanclerė A. Merkel. – Iš visos širdies linkiu sėkmės.“

„Mūsų transatlantinė draugystė yra nepakeičiama, jei norime įveikti didelius šių laikų iššūkius“, – sakoma jos tviterio žinutėje, kurią paskelbė vyriausybės atstovas.

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas pasveikino J. Bideną „su išrinkimu“, o K. Harris – „su istoriniu pasiekimu“.

„JAV yra mūsų svarbiausia sąjungininkė ir laukiu galimybės glaudžiai bendradarbiauti dėl mūsų bendrų prioritetų, nuo klimato kaitos iki prekybos ir saugumo“, – sakė B. Johnsonas.

Airijos ministras pirmininkas Michealas Martinas vienas pirmųjų tviteryje parašė sveikinimą, kuriame J. Bideną pavadino savo šalies „tikru draugu“.

Tuo metu Izraelio premjeras, artimas D. Trumpo sąjungininkas Benjaminas Netanyahu, anksti sekmadienį sveikindamas J. Bideną, pavadino jį „dideliu Izraelio draugu“.

„Laukiu, kol galėsiu dirbti su jumis abiem, kad toliau stiprintume ypatingą JAV ir Izraelio aljansą“, – tviteryje parašė B. Netanyahu, turėdamas galvoje J. Bideną ir K. Harris.

Naujienos apie pergalę Pensilvanijoje, kuri užtikrino buvusiam Baracko Obamos viceprezidentui daugiau nei 270 bendrai pergalei būtinų balsų Rinkikų kolegijoje, nusirito per pasaulį socialinėje žiniasklaidoje ir tiesioginėmis naujienų transliacijomis, sukeldamos džiūgavimą ir šventimą.

Įvairūs vertinimai

Demokratiškai ir autonomiškai valdomo Taivano, kurį Kinija laiko savo teritorijos dalimi, prezidentė Tsai Ing-wen taip pat pasveikino J. Bideną ir K. Harris. JAV nepalaiko su Taivanu oficialių santykių, bet D. Trumpo administracija stiprino neformalius ryšius rengdama savo pareigūnų vizitus į salą, kurie piktino Pekiną.

„Vertybės, kuriomis remdamiesi kūrėme savo santykius, negalėtų būti stipresnės, – tviteryje rašė Tsai Ing-wen. – Laukiu, kol galėsiu drauge dirbti dėl mūsų draugystės ir indėlių į tarptautinę visuomenę.“

JAV rinkimų rezultatu sunkiai galėjo patikėti Slovėnija, kur yra gimusi amerikiečių pirmoji ponia Melania Trump. Dešiniojo sparno premjeras Janezas Janša buvo vienintelis, pasveikinęs D. Trumpą su pergale dar nesuskaičiavus visų balsų, kai pareiškė, jog „aišku, kad Amerikos žmonės išrinko Donaldą Trumpą“.

Įvairiai naujienos buvo vertinamos Irake. Daugelis irakiečių prisimena, kad J. Bidenas pritarė JAV invazijai į Iraką 2003 metais. Aktyvistai, kurie protestavo prieš didelę kaimyninio Irano įtaką Irake, rėmė D. Trumpą ir sveikino JAV drono smūgį, kuriuo šių metų pradžioje Bagdado oro uoste buvo nukautas įtakingas Irano generolas.

Vis dėlto Irako prezidentas Barhamas Salihas tviteryje pasveikino J. Bideną, kurį pavadino draugu ir patikimu partneriu.

include("/www/htdocs/delfi/media/jav-rinkimai/block.php"); ?>