JAV sprendimas į orą pakelti sunkiai susekamus bombonešius buvo aiškus signalas Pchenjanui apie Vašingtono pasirengimą nuo agresorių Pietų Korėją ginti bet kokia kaina. Atrodo, jog įtampa Korėjos pusiasalyje pasiekė aukščiausią tašką.

Trečiadienį Šiaurės Korėjos pasienio su pietine kaimyne kariniai daliniai pasirengė, esant reikalui, imtis radikaliausių veiksmų. Be to, Pchenjano nurodymu, šalies artilerija ir raketiniai daliniai yra pasiruošę bet kurią akimirką atakuoti JAV karines bazes Ramiojo vandenyno regione.

Trečiadienį taip pat paaiškėjo, jog Šiaurės Korėja atnaujino karinės propagandos karą – buvo paviešinta programa „PhotoShop“ apdorota karinės operacijos nuotrauka.
Šiaurės Korėjos kariniai mokymai

Iš Whitemano oro pajėgų bazės Misūryje pakilę du B-2 bombonešiai apsuko 20 tūkst. 800 kilometrų ilgio ratą virš Pietų Korėjos bei į taikinį numetė kelias mokomąsias bomba, teigiama JAV kariuomenės pranešime spaudai.

„Tai parodo... JAV galią vykdyti ilgo nuotolio, itin tikslius puolimus – ir daryti tai skubiai ir ryžtingai“, - teigiama JAV kariuomenės pranešime.

Abu Vašingtono bombonešiai dalyvavo bendruose JAV ir Pietų Korėjos kariniuose manevruose, taip pat savo laiku papiktinusiuose Šiaurės Korėją, kuri pagrasino pradėti antrąjį Korėjos karą ir atlikti kelias prevencines branduolines atakas Pietų Korėjoje ir Amerikoje.

Š.Korėja: kaip galime atleisti jankiams

„Kaip galime atleisti jankiams, kurie sugalvojo pragaištingą sąmokslą, kaip apšmeižti mūsų orumą, kuris mums brangesnis nei mūsų pačių gyvybės, tiems, kuriems branduolinių pratybų dar buvo per maža?“, - Šiaurės Korėjos valstybiniam transliuotojui sakė šalies kariuomenės pareigūnas Cha Ok Chol.

KCNA skelbiamame pagrindiniame straipsnyje kalbama „apie pasibjaurėtiną ir politiškai motyvuotą JAV vykdomą terorizmą ir kaip marionetę valdomą Pietų Korėją, nusitaikiusią į orią Šiaurės Korėjos visuomenę“.

Ketvirtadienį Pchenjanas taip pat sakė ketinantis nuo žemės paviršiaus nušluoti visą Amerikos Andersono karinę oro pajėgų bazę Guame.

Tą pačią kovo 28-ąją JAV gynybos sekretorius Chuckas Hagelis Pietų Korėjos gynybos ministrui pareiškė, jog Seulas gali kliautis Amerikos karine apsauga – tiek branduoline, tiek raketine, tiek tradicine.

Praeitą savaitę JAV ir Pietų Korėjos kariuomenės pasirašė naują sutartį, užtikrinančią jungtinį karinį atsaką net į pačią menkiausią Šiaurės Korėjos surengtą provokaciją.

Nors dauguma analitikų ir netiki, kad Šiaurės Korėjos grasinimai gali būti kas nors daugiau nei vien skambi retorika, atsiranda nuogąstaujančių, jog net ir mažiausias incidentas tokiomis įtampos sąlygomis gali įžiebti tikrą karą.