Izraelio gynybos ministras Benny Gantzas pažadėjo, kad atakos prieš islamistų judėjimą „Hamas“ ir kitas Gazos Ruožo palestiniečių kovotojų grupes bus tęsiamos, kad būtų užtikrinta „visiška, ilgalaikė ramybė“ – ir tik tuomet galės būti svarstomas ugnies nutraukimo klausimas.

Pasak Izraelio kariškių, islamistai kovotojai nuo pirmadienį paleido daugiau kaip tūkstantį raketų, o izraeliečių pajėgos surengė šimtus aviacijos smūgių prieš islamistų grupuotes tankiai apgyventame palestiniečių anklave.

Intensyviausi susirėmimai per pastaruosius septynerius metus nuo pirmadienio Gazos Ruože pareikalavo mažiausiai 48 žmonių, įskaitant 14 vaikų, gyvybių. Dar trys palestiniečiai žuvo Vakarų Krante; smurtas taip pat nusinešė penkių izraeliečių gyvybių.


Ši kraujo liejimą išprovokavo savaitgalį vykę dideli neramumai Jeruzalės Al Aksos mečetės komplekse, laikomame šventu tiek musulmonų, tiek judėjų.

Galingosios valstybės reiškė didėjantį susirūpinimą, o Jungtinių Tautų Saugumo Taryba ruošiasi trečiadienį surengti dar vieną nepaprastąjį posėdį šiai krizei aptarti. JT pasiuntinys Artimiesiems Rytams Toras Wenneslandas savo ruožtu perspėjo, kad padėtis „eskaluojasi visaverčio karo link“.

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu trečiadienį paskelbė nepaprastąją padėtį Lodo mieste, kuriame gyvena iš žydų, ir arabų. Policija anksčiau pranešė, kad „tarp dalies arabų gyventojų kilo didelio masto riaušės“.

Baiminamasi, kad neramumai gali dar labiau paaštrėti, protestuotojams, mojavusiems Palestinos vėliavomis, padegus automobilių ir pastatų, įskaitant vieną sinagogą, susirėmus su Izraelio policija ir užpuolus vairuotojus izraeliečius keliuose žydų ir arabų miestuose.

Izraelio prezidentas Reuvenas Rivlinas paskelbė neįprastai griežto tono pareiškimą ir pasmerkė „pogromą“, per kurį „įsiaudrinusi ir kraujo trokštanti arabų minia“ sužeidė žmonių ir užpuolė kelias judėjų šventąsias vietas.

Raginimai laikytis santūrumo

Palestiniečių grupuotės, daugiausiai „Hamas“ ir „Islamo džihadas“, paleido į Izraelį per 1 000 raketų, įskaitant šimtus, skriejusių į Tel Avivą, kur praeitą naktį gaudė apie pavojų perspėjančios sirenos, nurodė kariškiai.

Apie 850 raketų smogė Izraeliui arba buvo numuštos oro erdvės gynybos sistemos „Iron Dome“ (Geležinis kupolas). Kitos nukrito Gazos Ruože, pažymėjo Izraelio gynybos pajėgos.

Izraelis savo ruožtu surengė šimtus antskrydžių prieš taikinius Gazos Ruože – apie 2 mln. gyventojų turinčiame mažame pajūrio anklave, kontroliuojamame „Hamas“ ir blokuojamame žydų valstybės. Izraeliečiai per šiuos antskrydžius, anot kariškių, taikėsi į palestiniečių „teroro“ objektus.

Palestiniečių islamistų grupuotė „Hamas“ trečiadienį patvirtino, kad keli jos pajėgų aukšto rango vadai žuvo per Izraelio smūgius, įskaitant grupuotės karinį vadą Gazos mieste Bassemą Issą.

Izraelio saugumo tarnyba „Shin Bet“ taip pat įvardijo keturis kitus „Hamas“ aukšto rango kovotojus, kurie esą buvo nukauti per antskrydžius, rengiamus žydų valstybės pajėgų, atsakant į masines raketų atakas iš Gazos Ruožo.

Buvo sužeista mažiausiai 230 palestiniečių ir per 100 izraeliečių.

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas paragino abi konflikto šalis „atsitraukti nuo prarajos“ ir „parodyti santūrumą“.

Tarptautinio Baudžiamojo Teismo (TBT) vyriausioji prokurorė Fatou Bensouda taip pat išsakė susirūpinimą dėl padėties eskalavimo ir nuogąstavo, kad per konfliktą galėjo būti įvykdyta „nusikaltimų“.

Kovo mėnesį F. Bensouda paskelbė pradėjusi nuodugnų tyrimą dėl padėties Izraelio okupuotose teritorijose. Toks žingsnis išprovokavo Izraelio, kuris nėra Hagoje įsikūrusio teismo narys, įtūžį.

„Hamas“ skelbia paleidęs 15 raketų Izraelio branduolinio reaktoriaus link

Palestiniečių islamistų organizacijos „Hamas“ karinis sparnas skelbia trečiadienį Izraelio dykumų miesto Dimonos link paleidęs 15 raketų. Čia įkurdintas vienas Izraelio branduolinis reaktorius. Tačiau jis laikomas itin gerai apsaugotu.

Nuo pirmadienio vakaro radikalūs palestiniečiai Gazos Ruože apšaudo Izraelį raketomis. Izraelio pajėgos į tai reaguoja smogdamos taikiniams Gazos Ruože, pirmiausiai – iš oro.

Trečiadienio popietę prasidėjo naujos intensyvios raketų atakos prieš Izraelio miestus, įskaitant Beer Ševą, Aškeloną ir Ašdodą.

Izraelio prezidentas pasmerkė „pogromą“ žydų ir arabų Lodo mieste

Izraelio prezidentas Reuvenas Rivlinas trečiadienį pasmerkė „kraujo ištroškusios arabų minios“ esą įvykdytą „pogromą“ Lodo mieste, kuriame gyvena tiek žydų, tiek arabų, ir kur paskelbta nepaprastoji padėtis.

„Pogromo scenos Lode ir kraujo ištroškusios arabų minios visoje šalyje pakurstyti neramumai, per kuriuos sužeidžiami žmonės, apgadinamas turtas ir net puolamos šventos žydų erdvės, yra neatleistini“, – pareiškime pabrėžė R. Rivlinas.

Per riaušes piečiau Tel Avivo esančiame Lode buvo niokojami žydų įmonės ir namai, o žydų kilmės gyventojai svaidė akmenis į mieste gyvenančius arabus.

„Arabų riaušininkų įvykdytas Izraelio vėliavos nuplėšimas ir jos pakeitimas palestiniečių vėliava yra brutalus pasikėsinimas į sambūvį Izraelio valstybėje“, – pridūrė R. Rivlinas, einantis daugiausia reprezentacines pareigas.

Prezidentas, anksčiau raginęs Izraelio arabų lyderius pasmerkti įsiplieskusį smurtą, pažymėjo: „Arabų vadovų tylėjimas dėl šių neramumų yra gėdingas.“

Pasak valstybės vadovo, izraeliečiams reikia „būti pasirengusiems ir ginkluotiems, tvirtiems ir ryžtingiems, pasiruošusiems ginti mūsų namus“.