Federalinė didžioji žiuri šeštadienį pateikė Ahmedui Abu Khatallahui vieną kaltinimą sąmokslu teikti materialinę paramą ir resursus teroristams, atakoms, per kurias prieš dvejus metus žuvo JAV ambasadorius Chrisas Stevensas ir dar trys amerikiečiai.

Išaušus jis buvo sraigtasparniu atskraidintas į Vašingtoną iš JAV karo laivo, kuriame buvo laikomas ir tardomas nuo to laiko, kai prieš dvi savaites buvo sučiuptas, sakė vienas teisėsaugos pareigūnas.

Įtariamasis, kuriam, kaip manoma – 43-eji metai ir kuris dar yra žinomas kaip Ahmedas Mukatallahas, teismo posėdžio klausėsi per vertėją ir pakėlė dešinę ranką prieš tai, kai valstybės gynėja Shelli Peterson jo vardu padarė kaltės nepripažinimo pareiškimą.

A. Abu Khatallahas vilkėjo tamsiu treningu, buvo su ilga, pražilusia barzda ir ūsais, garbanotais plaukais, rodo teisme daryti eskizai. Jis nebuvo surakintas antrankiais.

Pagrindinis bylos kaltintojas perspėjo, kad Teisingumo departamentas gali pateikti papildomus kaltinimus A.Abu Khatallahui, vykstant tyrimui dėl tos atakos, kai ginkluoti vyrai puolė JAV misiją Bengazyje ir ją padegė.

„Šiuo metu teisinga buvo nerodyti iš karto visų savo kortų“, – paaiškino vienas teisėsaugos aukšto rango pareigūnas.

Per tas atakas, kurios sukrėtė Vašingtoną ir greit virto dideliu politiniu reikalu, buvo taikomasi ir į CŽV priestatą.

A.Abu Khatallahas į teismą, esantį vos už 1,6 km nuo Baltųjų rūmų, turi grįžti trečiadienį, dėl sulaikymo, o paskui – liepos 8 dieną, dėl statuso.

JAV valstybės departamentas identifikavo A.Abu Khatallahą kaip Libijos grupuotės „Ansar al Sharia“, kuri yra atsakinga už virtinę atakų ir nužudymų, aukšto rango lyderį.

JAV komandosai A.Abu Khatallahą, kuriam gali grėsti mirties bausmė, sučiupo prieš dvi savaites, per slaptą reidą Libijos teritorijoje.

Libija apkaltino Vašingtoną pažeidus jos suverenitetą, nors dėl įtemptos saugumo situacijos šalies rytuose esančiame Bengazio mieste negalėjo įvykdyti A.Abu Khatallaho arešto orderio.