Beveik visoje Kanadoje, įskaitant daug gyventoju turinčias Ontarijo ir Kvebeko provincijas, vietos bendruomenės buvo įspėtos dėl speigo.

Jungtinėse Valstijose vienas benamis mirtinai sušalo autobusų stotelėje Ohajo valstijos Sinsinačio mieste, pranešė vietos žiniasklaida, remdamasi policija ir pagalbą benamiams teikiančia organizacija.

Pranešama, kad Toronte temperatūra nukrito iki minus 15 laipsnių Celsijaus, o Otavoje – iki minus 25 laipsnių. Žemiausia temperatūra – minus 42,8 laipsnio – užfiksuota Armstronge Ontarijo provincijoje.

Įspėjimai dėl šalčio skelbiami, kai „dėl itin žemos temperatūros ar žvarbaus vėjo padidėja grėsmė žmonių sveikatai, t. y., kyla nušalimų ar hipotermijos pavojus“, nurodė vyriausybės agentūra „Environment Canada“.

Temperatūra yra 10–20 laipsnių žemesnė nei įprasta šaltuoju metų sezonu, sakė „Environment Canada“ meteorologas Alexandre'as Parent'as.

Prognozuojama, kad panašūs šalčiai išsilaikys iki sausio pradžios.

„Nepamenu, kad anksčiau tokioje didelėje teritorijoje tiek laiko būtų laikiusis tokia žema temperatūra“, – sakė A. Parent'as.

Dėl smarkaus vėjo, kurio greitis vietomis siekė 120 km per val., rytinėje Naujosios Škotijos provincijoje be elektros liko apie 160 tūkst. namų – beveik trečdalis energijos tiekimo bendrovės klientų.

Jungtinėse Valstijose stingdantis šaltis antradienį sukaustė Dulutą Minesotoje (minus 37,7 laipsnio Celsijaus) ir Mainotą Šiaurės Dakotoje (minus 29 laipsniai).

Rekordinis snygis Eryje

Pensilvanijos mieste Eryje siaučiant pūgai, per 48 valandų laikotarpį iškrito rekordiškai daug – beveik pusantro metro – sniego, todėl vietos valdžia paskelbė nepaprastąją padėtį.

„Tai buvo beprotiškas snygis, neįtikėtina, tonos sniego“, – sakė Tomas Nowosielskis, kurio parduotuvėje iš lentynų šluojami kastuvai, keliams barstyti naudojama druska ir sniego grandinės ratams.

Vyras sakė, jog norėdamas padėti giminaičiui išvalyti privažiavimą prie namo, turės panaudoti buldozerį.

„Tai mums pirmasis kartas“, – sakė A. Nowosielskis.

Miesto gyventojai socialiniuose tinkluose dalijosi stulbinančiomis nuotraukomis su sniego pusnimis, o meteorologai sakė, kad nuo pirmadienio iki antradienio vakaro čia iškrito 147 cm sniego.

Gyventojai raginami vengti nebūtinų kelionių, nes prognozuojama, kad čia toliau snigs.

Pensilvanijos gubernatorius Tomas Wolfas paskelbė, kad Nacionalinė gvardija atsiuntė „didelio pravažumo karinių mašinų, kad padėtų vietos tarnyboms teikti skubią medicinos pagalbą ir vykdyti teisėsaugos funkcijas“.

☃️❄️

A post shared by Marissa McGraw (@marissalmcgraw) on Dec 26, 2017 at 10:25am PST

Nacionalinės orų tarnybos duomenimis, pirmąją Kalėdų dieną mieste iškritę 85 cm sniego yra rekordinis sniego kiekis šiam miestui. Ankstesnis rekordas buvo 50 cm – tieks sniego čia iškrito 1956 metų lapkričio 22-ąją.

Eryje gruodį iškrito 243 cm sniego – didžiausias per vieną mėnesį iškritusio sniego kiekis per miesto istoriją. Paprastai per visą šaltąjį sezoną čia iškrenta apie pustrečio metro sniego.

Mainote, kur įsikūrusi karinių oro pajėgų bazė ir laikoma tarpžemyninių balistinių raketų „Minuteman III“ baterija, vietos gyventojai sakė, jog oras toks žvarbus, kad net sunku kvėpuoti.

„Nuo šalčio gelia veidą. Sunku kvėpuoti. Vos išėjus į lauką visas kūnas pradeda garuoti“, – sakė 27 metų Morganas Alonia, vadovaujantis kavinei „Broadway Bean and Bagel“.

„Iškišus ranką į lauką, ji pradeda garuoti, – sakė jis. – Vakar išnešėme į lauką puodą verdančio vandens, šliūkštelėjome vandenį į orą ir šis pavirto sniegu“.

Neįprastai žema temperatūra fiksuojama ir JAV šiaurės rytinėse valstijose.

Niujorko gyventojai buvo perspėti, kad šeštadienį temperatūra gali svyruoti nuo minus 12,7 iki minus 6,6 laipsnio pagal Celsijų, o tai, pasak pareigūnų, yra „gerokai žemesnė nei įprasta temperatūra“.

Gubernatorius Andrew Cuomo įspėjo gyventojus ruošis „pavojingai žvarbiems orams“.