"Jis valdo policinę valstybę. Ten labiausiai militarizuota visuomenė pasaulyje. Jis visai nesirūpina savo žmonėmis; akivaizdu, kad nori būti dar įtakingesnis ir padaryti šalį branduoline valstybe", - sakė D.Cheney.

Įtampa pastarosiomis savaitėmis vis labiau augo - pasirodė pranešimų, jog Šiaurės Korėja, vasarį prisipažinusi turinti branduolinį ginklą, žada atlikti branduolinį bandymą.

D.Cheney pažymėjo, kad nematyti pažangos šešiašalėse derybose, kuriomis siekiama, kad Pchenjanas atsisakytų savo branduolinės programos. Šiaurės Korėja tvirtina, kad gąsdindama branduoliniu ginklu ji atsikerta amerikiečių priešiškumui dėl komunistinio savo režimo.

Pasak D.Cheney, daugiau šiame reikale galėtų nuveikti Kinija, kuri yra minėtų derybų šeimininkė ir sena Šiaurės Korėjos sąjungininkė. "Kinijos indėlis gali būti milžiniškas, nes jos ūkiniai ryšiai su Šiaure gerokai platesni negu bet kurios kitos valstybės", - sakė D.Cheney.

Šis aukštas JAV pareigūnas Jungtinėse Tautose gegužės 13 dieną buvo susitikęs su Šiaurės Korėjos delegatais. Tai buto reta Vašingtono iniciatyva atnaujinti derybas; anksčiau JAV vengė tiesiogiai kalbėtis su Pchenjanu.