78 metų Harry Whittingtonas, kuris šeštadienį su viceprezidentu dalyvavo putpelių medžioklėje, vėl buvo perkeltas į intensyviosios slaugos skyrių, kur jam buvo atlikta širdies kateterizacija. Tokių priemonių buvo imtasi po to, kai gydytojai antradienį rytinio patikrinimo metu nustatė širdies darbo sutrikimą.

Teksasiečiui respublikonų rėmėjui H.Whittingtonui per medžioklę vienoje rančoje Pietų Teksase pataikė maždaug 200 šratų, kai D.Cheney, kaip pranešama, greitai pasisuko ir iššovė, taikydamasis į putpelių pulkelį.

"Atrodo, kad kai kurie šratai (jo kūne) pajudėjo, pasiekė ... širdį ir sukėlė prieširdžių (virpėjimą) ir tai, ką pavadintume nedideliu širdies priepuoliu", - per spaudos konferenciją sakė ligoninės administratorius Peteris Banko.

Naujienos apie H.Whittingtono būklės pablogėjimą suteikė šiam incidentui, kurį Baltieji rūmai antradienį buvo pradėję vaizduoti kaip nelabai reikšmingą, kur kas rimtesnį aspektą. Pirmadienį žiniasklaida buvo užsipuolusi Baltuosius rūmus už tai, kad informacija apie šį nelaimingą atsitikimą buvo paskelbta tik sekmadienį, beveik po paros.

Iki antradienio buvo pranešama, kad H.Whittingtono žaizdos yra tik paviršinės ir kad jis sveiksta. Dabar ligoninė nurodo, jog nukentėjusysis ligoninėje turės būti dar savaitę, nes gydytojai turi užtikrinti, kad kiti jo kūne likę šratai daugiau jam nepakenktų.

Ligoninės priimamojo skyriaus vadovas Davidas Blanchardas antradienį sakė: "Nuo pat pradžių žinojome, kad keli šratai buvo labai arti jo širdies".

Antradienį vakare ligoninės atstovė Yvonne Wheeler pranešė, kad H.Whittingtono būklė stabili ir kad jis vis dar guli intensyviosios slaugos palatoje.

Prieš tai, kai buvo pranešta apie H.Whittingtono būklės pablogėjimą, Baltųjų rūmų atstovas Scottas McClellanas antradienio spaudos konferenciją pradėjo sąmoju apie D.Cheney nesėkmę, kurį pasakė paskelbdamas apie Teksaso universiteto futbolo komandos narių, vilkėjusių oranžinius drabužius, apsilankymą Baltuosiuose rūmuose.

Medžiotojai dažnai vilki oranžines liemenes, kad būtų gerai matomi kitiems medžiotojams. "Jie oranžinius (drabužius) vilki ne dėl to, jog nerimautų, kad čia gali būti viceprezidentas, nors aš tokią spalvą pasirinkau kaip tik dėl to", - juokavo S.McClellanas, kuris buvo užsirišęs oranžinės spalvos kaklaraištį.

Tačiau po ligoninės spaudos konferencijos George'o W.Busho administracijos nuotaika nebuvo tokia gera. Per vėlesnę trumpą spaudos konferenciją S.McClellanas savo sąmojo nekartojo, o D.Cheney išplatino pareiškimą, kuriame reiškia susirūpinimą ir sako, kad kalbėjosi su sužeistu medžioklės draugu.

"Viceprezidentas palinkėjo ponui Whittingtonui pasveikti ir paklausė, ar jam ko nors reikia", - sakoma D.Cheney sekretoriato pareiškime.

Viceprezidentas po minimo incidento viešai nekalbėjo ir susilaukė net savo šalininkų kritikos.

Ari Fleischeris, kuris buvo pirmasis G.W.Busho spaudos sekretorius ir dirbo nuo 2001-ųjų iki 2003-iųjų, žurnalui "Editor & Publisher" sakė, kad apie šį nelaimingą atsitikimą reikėjo deramai pranešti visuomenei.

"Būtų buvę geriau, jei viceprezidentas ir (arba) jo darbuotojai būtų pasirodę šeštadienio vakarą arba sekmadienį iš pat ryto ir apie tai paskelbę, - sakė jis. - Tai buvo galima ir derėjo tvarkyti kitaip".

Ši istorija rimtu ir prieštaringai vertinamu dalyku virto dėl to, kad apie incidentą buvo paskelbta tik sekmadienį, kai rančos, kurioje vyko medžioklė, savininkė, taip pat respublikonų rėmėja ir lobistė Katharine Armstrong, paskambino į laikraščio "Corpus Christi Caller-Times" redakciją ir apie tai pranešė.

Nei Baltieji rūmai, nei D.Cheney darbuotojai apie šį nelaimingą atsitikimą nepranešė ir teisinosi, jog pirmiausia rūpinosi tuo, kad H.Whittingtonui būtų suteikta derama pagalba. Kenedžio apygardos, kurioje yra 20 235 ha K.Armstrong ranča, policija pirmadienį paskelbė neteisėto elgesio fakto dėl šio incidento nenustačiusi.