Skelbiama, kad įtariamasis užpuolikas klube nužudė daug žmonių. Įkaitų drama baigėsi į pastatą įsiveržus policijos pareigūnams, nusikaltėlis buvo nušautas.

Orlando policijos teigimu, įkaitų drama klube truko tris valandas. Ji prasidėjo nusikaltėliui įsivėlus į konfliktą su pareigūnų klubo „Pulse“ prieigose.

Aiškinsis „visais kampais“

„CBS News“ nurodė, kad pareigūnai dabar aiškinasi, ar šis vyras, kuris nebuvo patekęs į teisėsaugos akiratį, buvo kaip nors susijęs su islamo ekstremizmu.

Apie masines šaudynes Orlande buvo informuotas JAV prezidentas Barackas Obama.

Kaip nurodoma prezidento padėjėjas teritorinio saugumo ir kovos su terorizmu reikalams, B.Obama paprašė reguliariai jį informuoti apie vykstantį tyrimą dėl vienų iš didžiausių šaudynių per šalies istoriją ir nurodė federalinei vyriausybei suteikti visą reikalingą pagalbą.

Vienas Federalinio tyrimų biuro (FTB) atstovas sakė, kad šis incidentas kvalifikuotas kaip teroro aktas. Pasak jo, pareigūnai aiškinasi, ar tai vidaus, ar tarptautinio terorizmo išpuolis, taip pat ar šaulys veikė vienas.

Paklaustas, ar esama kokių nors priežasčių manyti, kad šis išpuolis susijęs su islamo ekstremizmu, Federalinio tyrimų biuro (FTB) specialusis agentas Ronas Harperis atsakė, kad tyrėjai šį incidentą aiškinsis „visais kampais“.

„Turime užuominų, kad tas asmuo galbūt prijautė tam tikrai ideologijai, bet tvirtai to negalime pasakyti“, – aiškino agentas.

Kol kas neaišku, ar visas aukas nušovė užpuolikas, ar kai kurie žuvo nuo policijos kulkų per susišaudymą.

Policija anksčiau savo „Twitter“ pranešime nurodė, kad pareigūnai įvykdė „kontroliuojamą sprogdinimą“, šturmuodami klubą „Pulse Orlando“.

„Pulse Orlando“ anksčiau savo „Facebook“ paskyroje parašė: „Visi palikit „Pulse“ ir bėkit tolyn.“

„Tai virto įkaitų drama, – Orlando policijos viršininkas Johnas Mina (Džonas Mina) sakė per spaudos konferenciją. – Apie 5 val. ryto (vietos, 12 val. Lietuvos laiku) buvo priimtas sprendimas gelbėti ten esančius įkaitus.“

J.Mina nurodė, kad užpuolikas turėjo automatą, pistoletą ir kažkokį sprogstamąjį užtaisą.

Policijos vadas pasakojo, kad įtariamasis apie 2 val. vietos laiku, prieš klubo „Pulse Orlando“ darbo pabaigą, skambant trankiai muzikai apšaudė klubo apsaugininką, kuris atsakė ugnimi, po to grįžo į pastatą ir paėmė įkaitų.

Vėliau policijos specialiųjų pajėgų (SWAT) komanda šturmavo klubą pramušusį sieną ratiniu šarvuotu automobiliu „BearCat“.

J.Mina sakė, kad per specialiųjų pajėgų operaciją buvo išgelbėta apie 30 žmonių.

„Visur telkšojo kraujas“

„Žmonės tiesiog parkrito ant grindų. Spėju, kad šaulys šaudė į lubas, nes matėsi krintantys šviestuvų stiklai“, – klubo lankytojas Ricardo Negronas pasakojo televizijai „Sky News“.

Jis sakė girdėjęs „nesiliaujantį šaudymą“, kuris tikriausiai truko trumpiau negu minutę, nors tas laikas atrodė daug ilgesnis.

„Šaudymas trumpam liovėsi, o kai kurie iš mūsų atsistojo ir nubėgo į galą“, – pridūrė R.Negronas.

Incidento liudininkas Christopheris Hansonas pasakojo girdėjęs „garsų tratėjimą, panašų į šūvius“.

„Iš tikrųjų nemačiau jokių šaudžiusių žmonių. Mačiau tik krintančius kūnus, kai užsisakinėjau gėrimą prie baro, – jis aiškino televizijai CNN. – Parkritau. Šliaužiau į lauką. Žmonės mėgino pabėgti per galinį išėjimą. Žinau, kad kai parkritau ant žemės, ropojau ir susitrenkiau alkūnes bei kelius.“

Vyras pridūrė, kad „visur telkšojo kraujas“.

Mina Justice sekmadienį paryčiais buvo prie to klubo, mėgindama susisiekti su savo 30-mečiu sūnumi Eddie, kuris parašė jai žinutę, kad prasidėjo šaudynės ir paprašė iškviesti policiją.

Moteris sakė, kad jos sūnus kartu su kitais klubo lankytojais pasislėpė tualete. Vėliau jis atsiuntė žinutę: „Jis ateina.“

„Kitoje žinutėje sakoma: „Jis mus rado, jis čia, su mumis“, – sakė Mina. – Tai buvo mūsų paskutinis pokalbis.“

„Muzika nutilo“

Tuo tarpu Jonas Alamo pasakojo buvęs viename iš klubo galinių kambarių, kai į klubą įžengė ginkluotas vyras.

„Išgirdau 20, 40, 50 šūvių, – sakė J.Alamo. – Muzika nutilo.“

Klubo lankytojas Robas Rickas pridūrė, kad viskas prasidėjo apie 2 val. ryto, prieš pat klubui užsidarant.

„Visi gėrė paskutiniuosius gurkšnelius“, – sakė jis.

Pasak jo, kai pasigirdo šūviai, klube buvo per 100 žmonių, o jis nušliaužė didžėjaus būdelės link. Klubo apsaugininkas išspyrė pertvarą tarp klubo salės ir tarnybinės zonos, todėl dalis žmonių sugebėjo pabėgti per užpakalines duris.

Savo tinklalapyje naktinis klubas „Pulse“ reklamuojasi kaip „karščiausias Orlando gėjų baras“.

Šis incidentas įvyko po to, kai penktadienį Orlando mieste po koncerto arenoje „Plaza Live Theater“ buvo nužudyta 22 metų dainininkė Christina Grimmie , kurią nušovęs 27 metų Floridos gyventojas nusižudė.

Ch.Grimmie turėjo daug sekėjų vaizdo įrašų portale „YouTube“ ir anksčiau dalyvavo muzikiniame televizijos konkurse „The Voice“ („Balsas“).

Ch.Grimmie žudikas šeštadienį buvo įvardytas kaip Kevinas Jamesas Loiblas, gyvenęs Sent Pitersbergo mieste.

K.J.Loiblas turėjo du pistoletus, šovinių ir medžioklinį peilį, nurodė policija, bet jo išpuolio motyvai kol kas nežinomi.

Papildyta 07:33 FTB buvo susidomėjusi vyru dar 2013 m.

Šaltinis „The Daily Beast“ žurnalistams teigia, kad FTB jaunu vyru susidomėjo dar 2013 metais, į pareigūnų akiratį jis vėl pakliuvo 2014 metais. FTB netgi buvo pradėjęs tyrimą, tačiau galiausiai, neradus įrodymų, teko jį nutraukti.

Papildyta 21:39 Islamo valstybė prisiėmė atsakomybę už šį išpuolį

Su „Islamo valstybe“ siejama naujienų agentūra „Amaq Agency“ paskelbė pareiškimą, kuriuo tvirtina, kad teroristinė organizacija prisiima atsakomybę už išpuolį, o O. Mateenas yra „Islamo valstybės“ kovotojas, skelbia „Reuters“.

BBC skelbia, kad „Islamo valstybės“ pareiškimas nebūtinai reiškia, kad ataką suplanavo ir organizavo ši teroristinė organizacija, užpuolikas galėjo veikti vienas, įkvėptas „Islamo valstybės“.

Papildyta 21:00

JAV prezidentas B. Obama savo kreipimosi į tautą metu teigė, kad tai baisi diena JAV istorijoje ir įtariamojo veiksmus pavadino „teroro ir neapykantos“ aktu.

Papildyta 20:14

„NBC news“ skelbia, kad prieš pradėdamas šaudyti įtariamasis O. Mateen paskambino 911. Pranešama, kad skambučio metu ginkluotas užpuolikas prisiekė ištikimybę „Islamo valstybės“ vadeivai. CNN duomenimis, FTB aiškinasi galimus užpuoliko ryšius su šia radikalia teroristine organizacija, informacija apie užpuoliko ryšius su „Islamo valstybe“ kol kas nepatvirtinta.

Papildyta 17:31

Paskelbti naujausi duomenys apie nukentėjusiuosius. 50 žmonių žuvo, dar mažiausiai 53 sužeisti.

„Patikrinome pastatą, ir aš su dideliu liūdesiu pranešu, kad yra ne 20, o 50 aukų, neskaitant užpuoliko“, – Orlando meras Buddy Dyeris sakė per spaudos konferenciją.

„Dar 53 žmonės hospitalizuoti“, – pridūrė jis.

Papildyta 16:51 JAV žiniasklaida identifikavo įtariamąjį. Teigiama, kad ginkluotas užpuolikas yra 29-erių metų Omaras Mateenas. Pranešama, kad užpuoliko šeima yra iš Afganistano, tačiau vaikinas gimęs JAV. O. Mateenas buvo JAV pilietis ir gyveno Floridos valstijoje, skelbia „Washington Post“.

Papildyta 16:03 Orlando gėjų klubą atakavęs šaulys galbūt „prijautė“ islamo ekstremizmui

Įkaitų drama, įvykusi sekmadienį paryčiais viename Floridos naktiniame gėjų klube, yra tiriama kaip teroro aktas, nurodė pareigūnai.

„Bet kokiu atveju mūsų bendruomenėse potencialiai yra dešimtys aukų, kurios, manau, galime įvardyti teroristinės veiklos (aukomis). Ar tai vidaus, ar tarptautinis terorizmas – mes nuodugniai išsiaiškinsime“, – sakė Floridos teisėsaugos departamento atstovas Danny Banksas.

Paklaustas, ar esama kokių nors priežasčių manyti, kad šis išpuolis susijęs su islamo ekstremizmu, Federalinio tyrimų biuro (FTB) specialusis agentas Ronas Harperis atsakė, kad tyrėjai šį incidentą aiškinsis „visais kampais“.

„Turime užuominų, kad tas asmuo galbūt prijautė tam tikrai ideologijai, bet tvirtai to negalime pasakyti“, – aiškino agentas.

Papildyta 14.54. „Tai virto įkaitų drama, – Orlando policijos viršininkas Johnas sakė per spaudos konferenciją. – Apie 5 val. ryto (vietos, 12 val. Lietuvos laiku) buvo priimtas sprendimas gelbėti ten esančius įkaitus.“

„Viduje esama daug žuvusių žmonių“, – pažymėjo J.Mina.

"Multiple people are dead inside"
Police treating Orlando shooting as "an act of terrorism"https://t.co/rVSzoSakq0 https://t.co/z0wicJSGiz
— BBC Breaking News (@BBCBreaking) June 12, 2016

Vėliau policijos viršininkas pridūrė, kad aukų buvo apie 20, o į ligonines išvežti bent 42 sužeistieji.

J.Mina nurodė, kad užpuolikas turėjo automatą, pistoletą ir kažkokį sprogstamąjį užtaisą.

Policija anksčiau savo „Twitter“ pranešime nurodė, kad pareigūnai įvykdė „kontroliuojamą sprogdinimą“, šturmuodami klubą „Pulse Orlando“.

Policijos vadas pasakojo, kad įtariamasis apie 2 val. vietos laiku apšaudė klubo apsaugininką, kuris atsakė ugnimi, po to grįžo į pastatą ir paėmė įkaitų.

Maždaug po trijų valandų policijos specialiųjų pajėgų (SWAT) komanda nusprendė veržtis į vidų ir išgelbėti įkaitus. Užpuolikas žuvo per susišaudymą su tais pareigūnais.

Vienas Federalinio tyrimų biuro (FTB) atstovas sakė, kad šis incidentas kvalifikuotas kaip teroro aktas. Pasak jo, pareigūnai aiškinasi, ar tai vidaus, ar tarptautinio terorizmo išpuolis, taip pat ar šaulys veikė vienas.

Papildyta 13.04. Policijos pareigūnai savo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“ skelbia: „Galima patvirtinti, kad šioje situacijoje nukentėjo daug žmonių“.

Papildyta 12.55. Orlando policijos "Twitter" paskyroje atsirado įrašas, kuriame teigiama, kad užpuolikas nebegyvas.

Papildyta 12.48. Remiantis „Associated Press“ pranešimais, incidento vietoje dirba Orlando ugniagesių departamento išminavimo ir pavojingų medžiagų neutralizavimo komandos. Orlando policijos pareigūnai praneša incidento vietoje įvykdę nuotoliniu būdu kontroliuojamą sprogdinimą.

Vienas tragedijos liudininkas „Sky News“ sakė, kad klube incidento metu buvo apie 100 žmonių. Tą vakarą klube vyko teminis renginys, skirtas Lotynų Amerikai. Į patalpas patekęs įtariamasis nusikaltėlis pradėjo šaudyti į lubas ir besilinksminančius žmones.

Anthony Torresas „Sky News“ papasakoja, kad, prasidėjus šaudynėms, jis buvęs prie klubo. Vyras sako manęs, kad išpuolį tikrai vykdo daugiau nei vienas asmuo. Liudininko teigimu, šūviai aidėjo geras 15-20 minučių.

25 metų Ali Kurnazas „USA Today“ sakė gyvenas visai šalia klubo. Incidento metu jis buvęs namie ir puikiai girdėjęs šūvius.

„Girdėjau daug šūvių serijų. Mano katės persigando. Išbėgo į kitą kambarį“, – pasakoja netoliese klubo gyvenantis amerikietis. Jis taip pat teigia girdėjęs pareigūnų automobilių sirenas ir virš rajono ratus sukančius sraigtasparnius.

Įrašuose socialinėje žiniasklaidoje, kuriuos paliko, kaip spėjama, „Pulse“ klube šiuo metu vis dar esantys žmonės, jie tvirtina besislepią.

------

Vienas vyras, buvęs klube tuo metu, kai užpuolikas ėmė šaudyti, pasakojo:

„Žmonės, kurie buvo šokių aikštelėje ir prie baro, tiesiog puolė ant žemės, o mums, tiems, kas buvo arčiau išėjimo, pavyko ištrūkti į lauką ir pabėgti“.

Kitas liudininkas Anthony Torres sakė, kad girdėjo, kaip žmonės šaukė, kad naktiniame klube yra žuvusiųjų.

53 metų liudininkas Xavieras Antonettis, kuris į klubą atėjo su savo broliu, pranešė, kad užpuolikai spėjo iššauti apie 40 kartų iki tos akimirkos, kol jiems su broliu pavyko ištrūkti iš klubo. Iš pradžių jis manė, kad brolis liko viduje, tačiau po kurio laiko policijos pareigūnai rado jį – sužeistą, bet gyvą.

Tinklalapis Wesh.com praneša apie „daugybę sužeistųjų“. Prie klubo pastato budi daugybė policijos ir greitosios pagalbos automobilių. Į įvykio vietą atskubėjo išminuotojai ir kinologai su šunimis.

Breaking: Search for nightclub shooting suspect or suspects near ORMC @WESH pic.twitter.com/jr8sh28AZc
— bob kealing (@bobkealingwesh) June 12, 2016

WARNING: Graphic. video of victims outside pulse in orlando right now. terrifying. #PulseOrlando #PulseShooting pic.twitter.com/8hBaXB2ueT
— ELIAS (@wtfelias) June 12, 2016

Šaudynės Orlando mieste – tai antras incidentas per šį savaitgalį. Šeštadienį po koncerto buvo nušauta 22 metų „The Voice“ realybės šou žvaigždė Christina Grimmie.