Pasak šio centro, 57 proc. apklausos dalyvių sutinka su teiginiu, kad Stalinas buvo „išmintingas vadovas, atvedęs šalį į klestėjimą“. Taip teigiančiųjų skaičius yra didžiausias per visas iki šiol per ketverius metus „Levada“ centro darytas apklausas.

Dauguma (71 proc. apklaustųjų) pritaria nuomonei, „kad ir kokie nusikaltimai būtų priskiriami Stalinui, būtent jam vadovaujant šalis tapo nugalėtoja Didžiajame Tėvynės kare“.

Tokios nuomonės žmonių nuo 2012 metų padaugėjo 11 proc.; „Levada“ teigiamų jausmų apie Stalino vaidmenį per Antrąjį pasaulinį karą stiprėjimą sieja su dabartiniu Rusijos dalyvavimu kariniuose konfliktuose.

„Mūsų nuomone, negatyvumo (Stalinui) mažėjimas tenka ginkluotų konfliktų, kuriuose dalyvauja Rusija, laikotarpiams, kai išryškėja istorinė atmintis apie „priešus“, pergalę ir gynybą“, – pažymi „Levada“ tyrėjai.

Taip buvo 2008-2009 metais, kai Rusija puolė Gruziją, ir per „įvykius rytų Ukrainoje“, nors oficialiai Rusija neigė dalyvaujanti separatistų kovoje su Ukraina.

Paklausti, ar sutinka su nuomone, kad Stalinas buvo „žiaurus tironas“, kaltas dėl milijonų žūties, 62 proc. atsakė „taip“,o nesutiko su ja 23 proc. Šie skaičiai yra šiek tiek pakitę nuo 2008-ųjų, kai 68 proc. atsakė „taip“ ir 19 proc. – „ne“.

Anot Jano Račinskio, žmogaus teisių gynimo organizacijos „Memorial“ vieno iš kūrėjų, prieštaraujantys apklausos rezultatai atspindi prieštaringą vyriausybės politiką Stalino ir jo palikimo atžvilgiu.

„Viena vertus, valdžia stengiasi įamžinti stalinizmo represijų aukas, o kita vertus – stato Stalinui paminklus“, – sakė J.Račinskis naujienų agentūrai AFP.

Nuotraukoje užfiksuota šventinė darbo žmonių demonstracija Maskvos Raudonojoje aikštėje 1950 metų lapkričio 7 dieną.