Žmogaus teisių organizacija „Human Rights Watch“ (HRW) atkreipė dėmesį, kad šių uždraustų bombų naudojimas suintensyvėjo, ir kaltino Sirijos prezidento Bashar al Assado režimui padedančias Rusijos pajėgas, rengiančias aviacijos smūgius šioje šalyje.

Rusija atrodo labiausiai atsakinga už opozicijos kontroliuojamose Sirijos teritorijose reikšmingai nuo jos bendrų (su Damasku) karinių operacijų pradžios pagausėjusias atakas, per kurias naudojami kasetiniai sprogmenys“, – sakoma HRW pranešime apie paskelbtą jos naujausią ataskaitą „Cluster Munition Monitor“; joje apžvelgiamas šio tipo ginklų naudojimas pasaulyje.

Kasetiniai šaudmenys – bombos, raketos arba artilerijos sviediniai – sprogdami didelėje teritorijoje, išmėto nedidelius antrinius sprogstamuosius užtaisus; pažymėtina, kad daugelis jų nedetonuoja iš karto. Šie sprogmenys gali daug metų išgulėti žemėje ir sprogti paspausti arba pajudinti – kaip minos.

Rusija ne kartą neigė naudojanti šiuos ginklus.

Vis dėlto HRV ataskaitoje sakoma, kad esama „įtikinamų įrodymų, jog Rusija naudoja kasetinius šaudmenis Sirijoj ir/arba tiesiogiai dalyvauja su Sirijos vyriausybės pajėgomis atakose, per kurias naudojami kasetiniai sprogmenys“.

„Šių liūdnai pagarsėjusių bet kam galinčių smogti ginklų aukos nusipelnė pagalbos ir geresnio atsako negu neigimai, atsiribojimai ir klaidinimas“, – sakė HRW ginkluotės konsultacijų centro direktorė Mary Warenham, šios ataskaitos redaktorė.

Vien Sirijoje praėjusiais metais nuo kasetinių sprogmenų žuvo arba buvo sužaloti 248 žmonės. Jemene šio tipo užtaisai pernai užmušė arba suluošino 104 žmones.

Kasmet skelbiama ataskaita, rengiama kartu su kitų žmogaus teisių ir nevyriausybinių organizacijų koalicija, pateikia duomenų, kaip šalys laikosi 2008 metais paskelbtos Kasetinių ginklų konvencijos, draudžiančios šio tipo ginklus naudoti, gaminti, perduoti ir kaupti jų atsargas.

Konvenciją pasirašė 100 šalių, bet Sirija ir Rusija nėra tarp jų. Vis dėlto HRW pabrėžia, kad visos šalys yra įpareigotos laikytis tarptautinių įstatymų, draudžiančių beatodairiškas atakas, kuriomis puikiai apibūdinamas kasetinių šaudmenų naudojimas.

Atakų naudojant šiuos neteisėtus ginklus buvo reikšmingai sumažėję 2014-ųjų pabaigoje ir 2015-ųjų pradžioje, bet jų vėl pagausėjo, kai Rusija pradėjo bombarduoti Siriją. Pasak HRV ir jos partnerių, nuo to laiko „pranešimai apie kasetinių ginklų atakas tapo beveik kasdienybė“.

Nuo 2012-ųjų liepos, kai Sirijos režimas pradėjo aviacijos smūgius, užfiksuota mažiausiai 360 atakų, panaudojant kasetinius sprogmenis. Nuo Rusijos intervencijos pradžios pernai rugsėjį jų buvo 76, sakoma ataskaitoje.

„Tikrasis skaičius tikriausiai daug didesnis“, – rašoma dokumente.