„Yra viena Europos Sąjungos narė, Ispanija, kuri negerbia... europietiškos teisinės valstybės“, – pareiškė jis, atvykęs užimti savo europarlamentaro vietos.

C. Puigdemont'as apkaltino Madridą neteisėtai sulaikius Oriolį Junquerasą, kuris pradėjo atlikti 13 metų laisvės atėmimo bausmę už savo vaidmenį 2017 metais organizuojant uždraustą referendumą dėl Katalonijos nepriklausomybės.

Ispanija kaltina C. Puigdemont'ą ir O. Junquerasą kurstymu maištauti dėl jų vaidmens organizuojant minėtą referendumą.

C. Puigdemont'as pabėgo į Belgiją, o O. Junquerasas Ispanijoje buvo sulaikytas ir spalio mėnesį nuteistas.

Tačiau abu vyrai pernai gegužę per Europos rinkimus buvo išrinkti į Europos Parlamentą.

Praėjusį mėnesį Europos Teisingumo Teismas (ETT) nusprendė, kad europarlamentarai teisinę neliečiamybę įgyja tą akimirką, kai būna išrinkti, todėl pasigirdo raginimų paleisti O. Junquerasą, o C. Puigdemont'ui leisti dirbti europarlamentaru.

Ispanijos Aukščiausiasis Teismas praėjusią savaitę atsisakė pripažinti kalinamą katalonų separatistą O. Junquerasą EP nariu ir jis liko kalėjime. C. Puigdemont'ui buvo leista užimti savo vietą, bet Ispanija siekia jo arešto.

Jei Davido Sassoli vadovaujamas EP nuspręstų atimti iš C. Puigdemont'o teisinę neliečiamybę, jam gali būti taikomas Ispanijos išduotas Europos arešto orderis.

C. Puigdemont'as liepą praleido pirmą naujos sudėties Europos Parlamento sesiją, nes baiminosi būti suimtas, jei nuvyktų į Strasbūrą Prancūzijoje.

Tačiau šį pirmadienį, padrąsintas ETT sprendimo, jis išdrįso leistis į netolimą kelionę.

D. Sassoli vėliau pirmadienį turi suteikti C. Puigdemont'ui įgaliojimus. Bet jis taip pat gali informuoti europarlamentarus apie Ispanijos prašymą panaikinti jo neliečiamybę ir leisti tęstis ekstradicijos procesui.

Jeigu europarlamentarai nuspręstų panaikinti katalonų lyderio neliečiamybę – toks procesas paprastai trunka ištisas savaites ar net mėnesius – gali būti atnaujintas ekstradicijos prašymo svarstymas, kurį Belgija sustabdė anksčiau šį mėnesį.

Katalonijos bandymas atsiskirti Ispanijoje sukėlė krizę, kurią naujai suformuota centrinė koalicinė vyriausybė, vadovaujama premjero Pedro Sanchezo, siekia išspręsti derybomis su šio regiono vyriausybe.