Prancūzijos prokuroras skelbia, kad įtariamasis teroristas turėjo sąrašą viešų asmenų, policininkų ir prievartautojų, kuriuos ketino nužudyti.

Naujienų agentūra, susijusi su IS, nurodė, kad kruviną išpuolį įvykdė „Islamo valstybės kovotojas“. Prieš kelias dienas panašų pranešimą dėl atsakomybės prisiėmimo naujienų agentūra „Amaq“ paskelbė ir dėl žudynių Floridos Orlando mieste esančiame gėjų klube. Nustatyta ir užpuoliko tapatybė - tai 25 metų Larossi Abball,

Taip pat Prancūzijos prezidentas F. Hollande'as patvirtino, kad tai neabejotinai buvo „teroristine ataka“.

Po išpuolio, per kurį savo namuose Manjanvilyje, esančiame už 45 km nuo Paryžiaus, buvo nužudytas policininkas ir jo partnerė, Prancūzijos prokurorai pradėjo tyrimą dėl terorizmo.

Liudininkai tyrėjams sakė, kad pakartotinai peiliu smogdamas policininkui prie jo namo užpuolikas galbūt šaukė „Allahu akbar“ („Dievas (visų) didesnis“).

Subadęs pareigūną užpuolikas užsidarė viduje su moterimi ir poros trejų metų sūnumi.

Incidento vietoje buvo girdėti garsūs sprogimai, kai elitinės policijos RAID komandosai žlugus deryboms su užpuoliku surengė šturmą, siekdami išvaduoti įkaitus, sakė šaltiniai, artimi tyrimui.

Vidaus reikalų ministerijos atstovas spaudai Pierre'as-Henry Brandet sakė, kad įsiveržę į namus pareigūnai rado moters kūną ir kad užpuolikas buvo nukautas per šturmą.

Prokuroras pridūrė, kad poros mažametis sūnus „patyrė šoką, bet nenukentėjo“ ir kad jam skirta medikų priežiūra.

Anksčiau už terorizmą nuteistas vyras, kuris praėjusį vakarą peiliu mirtinai subadė prancūzą policininką ir jo žmoną poros namuose netoli Paryžiaus, filmavo šį išpuolį, pranešė du pareigūnai.

Vienas iš pareigūnų sakė, kad užpuolikas vaizdo įrašą įkėlė į „Facebook Live“, kuris vartotojams leidžia transliuoti vaizdą iš savo išmaniųjų įrenginių į socialinį tinklą. Jo paskyra buvo blokuota.

Pasak pareigūno, įraše matyti, kaip užpuolikas dramos metu svarsto, kaip jam pasielgti su poros trejų metų sūnumi, kuris per išpuolį nenukentėjo.

Su „Islamo valstybe“ susijusi naujienų agentūra „Amaq“, remdamasi neįvardytų šaltiniu, pranešė, kad išpuolį įvykdė šio džihadistų judėjimo kovotojas. Tačiau pati grupuotė kol kas oficialiai neprisiėmė atsakomybės.

Prancūzų policininkų poros žudikas figūravo tyrime dėl Sirijos džihadistų tinklo

Vyras, kuris praėjusį vakarą nužudė policininką ir jo žmoną poros namuose netoli Paryžiaus, figūravo viename pastarojo meto tyrime dėl Sirijos džihadistų tinklo, antradienį pranešė šaltiniai policijoje.

25 metų vyras, kurį saugumo pajėgos nušovė po to, kai jis peiliu mirtinai subadė policininką ir tuomet nužudė jo žmoną, kuri buvo aptikta su durtinėmis žaizdomis kakle, buvo deklaravęs ištikimybę džihadistų tinklui „Islamo valstybė“.

Prisiekęs ištikimybę IS

„Paryžiaus prokuratūros kovos su terorizmu departamentas šiuo metu vertina operacijos režimą, taikinį ir tai, kas buvo pasakyta per derybas su Prancūzijos nacionalinės policijos specialiųjų pajėgų būriu RAID“, – sakė vienas šaltinis.

Kaip nurodė šaltiniai, per derybas policininką nužudęs vyras sakė esąs prisiekęs ištikimybę IS.

Nei apie užpuoliko, nei apie jo aukų tapatybes kol kas nepranešama. Tėra žinoma tiek, kad nužudytam policininkui buvo 42 metai ir kad tarnybą jis ėjo kaimynystėje esančiame Le Miuro.

Jo partnerė buvo vietos policijos pareigūnė.

Ekstremistų tinklalapius stebinti JAV organizacija SITE citavo su „Islamo valstybe“ susijusią naujienų agentūrą „Amaq“, kuri savo kanalais paskelbė: „Islamo valstybės“ kovotojas netoli #Paris šaltaisiais ginklais nužudė Le Miuro policijos nuovados viršininko pavaduotoją ir jo žmoną“.

Šis išpuolis surengtas kitą dieną po to, kai vyras, deklaravęs ištikimybę „Islamo valstybei“, Floridos Orlando miesto naktiniame gėjų klube nušovė 49 žmones. Tai daugiausiai aukų pareikalavusios šaudynės per dabartinę JAV istoriją.

Prancūzijoje, kuri dar neatsigavo po pernai lapkritį Paryžiuje džihadistų surengtų atakų, nusinešusių 130 žmonių gyvybių, šiuo metu sugriežtinto saugumo sąlygomis vyksta Europos futbolo čempionatas.

„Niekingas aktas“

Prezidentas Francois Hollande'as paskelbė pareiškimą, kuriame griežtai pasmerkė „šį niekingą aktą“.

„Aukštas policijos pareigūnas ir jo partnerė, Vidaus reikalų ministerijos valstybės tarnautoja, buvo šį vakarą gėdingai nužudyti“, – sakė prezidentas.

„Bus nuodugniai išaiškintos visos šios baisios tragedijos aplinkybės“, – pridūrė F.Hollande'as ir nurodė, kad antradienį ryte prezidentūroje šaukia aukščiausių pareigūnų pasitarimą.

Policijos šaltinis naujienų agentūrai AFP sakė, kad užpuolikas mirtinai subadė policininką, kai šis apie 21 val. (22 val. Lietuvos laiku) grįžo namo, ir tuomet paėmė įkaitais jo sugyventinę ir sūnų.

Atvykusi policija skubiai evakavo rajono gyventojus ir blokavo gatves.

RAID pareigūnai „greitai atvyko į įvykio vietą; buvo pradėtos derybos ir parengtas puolimo planas“, sakė VRM atstovas spaudai P.-H.Brandet.

Pasak jo, derybos buvo nesėkmingos, todėl pareigūnai priėmė sprendimą apie vidurnaktį pradėti puolimą.

Už kelių šimtų metrų nuo įvykio vietos ant žemės budėjo sraigtasparnis. AFP fotografas pranešė matęs, kaip iš saugumo zonos išvažiavo kelios ugniagesių mašinos ir greitosios.

Vidaus reikalų ministras Bernard'as Cazeneuve'as išreiškė savo „begalinį liūdesį“ dėl policininko ir jo partnerės mirties ir pagyrė elitinio būrio pareigūnus už parodytą „didžiulę savitvardą bei profesionalumą“.

Išpuoliu Prancūzijoje įtariamas vyras anksčiau buvo nuteistas už ryšius su džihadistais

Vyras, kuris yra įtariamas pirmadienį nužudęs prancūzų policininką ir jo partnerę per su terorizmu siejamą išpuolį, 2013 metais buvo nuteistas už priklausymą džihadistų organizacijai, susijusiai su Pakistanu, antradienį pranešė šaltiniai.

Šaltiniai įvardijo įtariamąjį kaip 25 metų Larossi Abballą ir nurodė, kad jis „už priklausymą nusikalstamam susivienijimu, kurio tikslas buvo rengti teroristinius aktus“, buvo nuteistas kalėti trejus metus, iš kurių šeši mėnesiai buvo skirti lygtinai.

Kartu su L. Abballa buvo teisiami dar septyni kaltinamieji.

Policininkas ir jo partnerė buvo nužudyti pirmadienį vėlai vakare savo namuose Manjanvilyje, esančiame už 45 km į vakarus nuo Paryžiaus, per išpuolį, kurį įvykdė vyras, deklaravęs ištikimybę džihadistų judėjimui „Islamo valstybė“, anksčiau sakė su tyrimu susiję šaltiniai.

Prancūzijos vidaus reikalų ministras: Prancūzo policininko ir jo žmonos nužudymas yra „pasibaisėtinas teroro aktas“

Prancūzijos vidaus reikalų ministras antradienį pareiškė, kad policininko ir jo žmonos nužudymas netoli Paryžiaus, kurį įvykdė vyras, deklaravęs ištikimybę džihadistų judėjimui „Islamo valstybė“, yra „pasibaisėtinas teroristinis aktas“.

„Vakar Manjanvilyje buvo įvykdytas pasibaisėtinas teroro aktas, per kurį asmuo užpuolė policijos pareigūną ir jo žmoną, kuri pati buvo policijos nuovados pareigūnė“, – sakė Bernard'as Cazeneuve'as (Bernaras Kazenevas) žurnalistams po slubiai sušaukto vyriausybės posėdžio.