Norvegijos tarnybos sako, kad šis atidarymas tapo įmanomas, nes vaikai yra mažiau veikiami koronaviruso infekcijos COVID-19, nors kai kurie tėvai šį sprendimą vertina atsargiai.

„Lankyti darželius yra saugu“, – prieš atidarymą sakė švietimo ministrė Guri Melby.

Vis tik kaimyninėje Danijoje buvo įkurta feisbuko grupė „Mano vaikas neturėtų būti COVID-19 bandomasis triušis“, o internetinę peticiją prieš ikimokyklinio ugdymo įstaigų atidarymą pasirašė beveik 30 tūkst. žmonių.

Kaip rodo visuomeninio transliuotojo NRK savaitgalį paskelbta apklausa, 24 proc. tėvų šiuo metu dar nenori leisti savo vaikų į darželius, o 13 proc. atsakė nesantys tikri.

Ikimokyklinio ugdymo įstaigos turės taikyti kai kurias sveikatos apsaugos taisykles.

Iki trejų metų metų mažyliai turės būti laikomi iki trijų vaikų grupėmis, prižiūrint vienam suaugusiajam. Vaikai nuo trejų iki šešerių metų galės būti laikomi iki šešių vaikų grupėmis.

Norvegija, kartu su Austrija, Danija ir Vokietija, yra tarp pirmųjų šalių, pradedančių švelninti dėl koronaviruso pandemijos įvestus suvaržymus. Norvegijoje jie buvo įvesti kovo 12 dieną.

Pagal Oslo parengtą priemonių švelninimo planą, nuo pirmadienio į darbą galės grįžti fizioterapeutai ir psichologai. Šią savaitę taip pat galės atsidaryti kirpyklos ir dermatologijos kabinetai.

Nuo balandžio 27-osios į klases galės grįžti pradinukai.

Daugeliui parduotuvių buvo leista toliau dirbti, bet barams ir daugumai restoranų uždarymo režimas tęsis.

Kultūros ir sporto renginiai liks uždrausti mažiausiai iki birželio 15-osios.


Apie 5,4 mln. gyventojų turinčioje Norvegijoje iki šiol užregistruota 7 068 patvirtintų COVID-19 atvejų ir mirė 154 pacientai.

Kelias pastarąsias dienas šalyje mažėjo per parą hospitalizuojamų koronavirusu užsikrėtusių pacientų, o balandžio pradžioje vyriausybė paskelbė laikanti protrūkį „valdomu“.

Vis tik šalyje lieka galioti daugelis suvaržymų ir taisyklių, o tarnybos nuo šiol labiau kliausis sąlytį turėjusių asmenų išaiškinimo mobiliąja programėle ir intensyviu testavimu.

Vokietija pradeda šildyti savo ekonomiką


Vokietija pirmadienį pradėjo pirmuosius žingsnius padėties normalizavimo link, pirmąkart per mėnesio laikotarpį leidusi atsidaryti mažesnėms parduotuvėms kai kuriose žemėse, politikams pareiškus, kad naujojo koronaviruso protrūkis šalyje jau yra „valdomas“.

Dauguma mažesnių kaip 800 kv. metrų ploto parduotuvių – pradedant gėlių krautuvėlėmis, baigiant drabužių parduotuvėmis – galės vėl priimti pirkėjus, palaipsniui švelninant griežtus visuomenės gyvenimo suvaržymus, įvestus praeitą mėnesį.

Kanclerė Angela Merkel ir žemių premjerai sprendimą leisti atidaryti dalį įmonių paskelbė praeitą savaitę, bet stengėsi pabrėžti, kad tai tėra atsargus pirmasis žingsnis.

Pirmosios parduotuvės duris atvers pirmadienį, bet kiekvienai iš 16 Vokietijos žemių leista atšaukti suvaržymus skirtingu tempu.

Kai kuriose žemėse, įskaitant sostinę Berlyną, šis „atšilimo“ procesas truks ilgiau.

A. Merkel, giriama už pastangas suvaldyti koronaviruso krizę, tikisi iš naujo užvesti į keblią padėtį patekusią Vokietijos ekonomiką, praeitą savaitę oficialiai įžengusią į recesiją.

Trapi sėkmė


Iki sekmadienio Vokietijoje buvo patvirtinti 139 897 koronaviruso infekcijos COVID-19 atvejai, o 4 294 užsikrėtusieji mirė. Ši šalis yra viena iš labiausiai paveiktų koronaviruso pandemijos, taip pat pat viena sparčiausiai į ją reagavusių.

Penktadienį už ligų kontrolę ir prevenciją atsakingas Roberto Kocho institutas (RKI) paskelbė, kad protrūkio užkrečiamumo rodiklis šalyje pirmąkart sumažėjo iki 0,7 – tai, kiekvienas užsikrėtęs asmuo užkrečia mažiau kaip vieną kitą žmogų. Tuomet sveikatos apsaugos ministras Jensas Spahnas paskelbė, kad COVID-19 protrūkis šalyje yra „valdomas“.

Vis dėlto A. Merkel, anksčiau šį mėnesį turėjusi dviem savaitėms izoliuotis dėl galimo sąlyčio su užsikrėtusiais, nors infekcija jai nebuvo patvirtinta tyrimais, perspėjo, kad Vokietijos sėkmė tebėra „trapi“.

„Dar ilgą laiką negalėsime grįžti prie savo įprasto gyvenimo“, – sakė daugiausiai gyventojų turinčios Šiaurės Reino-Vestfalijos premjeras Arminas Laschetas, kaip ir A. Merkel priklausantis konservatyvios pakraipos Krikščionių demokratų sąjungai (CDU).

Interviu savaitraščiui „Der Spiegel“ A. Laschetas perspėjo, kad kai kurie suvaržymai dėl koronaviruso gali tęstis iki 2021 metų.

Daugiau kaip dviejų žmonių susirinkimų draudimas ir reikalavimas viešose vietose stovėti ne arčiau kaip už 1,5 m vienas nuo kito lieka galioti.

Tai reiškia, kad kirpyklos, iš pradžių pripažintos vienomis iš būtinų paslaugų teikėjų, negalės atsidaryti mažiausiai iki gegužės 4-osios.

Kultūros įstaigos, barai, laisvalaikio centrai ir grožio salonai taip pat kol kas liks uždaryti. Dideli vieši renginiai, įskaitant koncertus ir futbolo rungtynes, liks uždrausti iki rugpjūčio 31-osios.

Vis dėlto Vokietija gali tikėtis bent jau kurių sušvelninimų, nors juos ne visi vertina palankiai.

Kadangi didesnėms parduotuvėms kol kas neleidžiama atsidaryti, Vokietijos prekybos asociacija penktadienį perspėjo dėl galimo „konkurencijos iškraipymo“.

Vis dėlto ekonomikos ministras Peteris Altmaieris teisino 800 kv. metrų ploto kriterijų ir sakė, kad „diržas gali būti atleidžiamas tik po truputį“.

Atidaro mokyklas


Ateinančiomis savaitėmis taip pat bus iš dalies atidarytos mokyklos. Dauguma žemių vyresniems mokiniams į klases leis sugrįžti nuo gegužės 4-osios.

Švietimo politika Vokietijoje tradiciškai sprendžiama žemių lygiu, o iki šiol labiausiai COVID-19 protrūkio paveikta Bavarija paliks mokyklas uždarytas savaite ilgiau.

Balandžio 29-ąją regionų švietimo ministrai turėtų pateikti konkrečius planus, kaip klasėse galėtų būti toliau užtikrinamas reikalavimas laikytis socialinio atstumo.

Vokietija tikisi, kad draudimų švelninimą pavyks suderinti su veiksmingesne COVID-19 plitimo stebėsena.

Šalis tikisi suintensyvinti testavimą (iki šiol Vokietijoje testai atlikti jau apie 2 mln. žmonių), taip pat siekiama nuo rugpjūčio per savaitę pagaminti apie 50 mln. apsauginių kaukių, įskaitant 10 mln. – aukštesnio apsaugos standarto FFP2.

Nors kaukės iki šiol nėra privalomos, A. Merkel sakė, kad jos vyriausybė „primygtinai rekomenduoja“ viešumoje jas dėvėti.

Atsidarius parduotuvėms numatoma, kad suintensyvės žmonių judėjimas, tad Meklenburgo-Pomeranijos ir Saksonijos žemės įvedė reikalavimą dėvėti kaukes viešajame transporte.

Anksčiau šį mėnesį toks reikalavimas buvo vienašališkai įvestas rytiniame Jenos mieste.

Kaip praneša Vokietijos žiniasklaida, šiame mieste savaitę nebuvo užfiksuota nė vieno naujo užsikrėtimo koronavirusu atvejo.

Angela Merkel – neįprastai griežtai


Vokietijos kanclerė Angela Merkel neįprastai griežtai sukritikavo diskusijas dėl tolesnio ribojimų švelninimo.

Krikščionių demokratų sąjungos (CDU) prezidiumo saugumo konferencijoje ji neslėpė savo nepasitenkinimo, kad žinia apie atsargias švelninimo priemones kai kuriose žemėse sukėlė „diskusijų orgijas apie atsivėrimą“. Tai esą labai padidina atkritimo riziką.

Anot susitikimo dalyvių, A. Merkel išsakė didžiulį susirūpinimą, kad geros tendencijos kovoje su koronavirusu gali pasikeisti, jei per mažai žmonių laikysis kontaktų ribojimo. Diskusijas apie švelninimus esą nėra naudingos.

Kanclerė atkreipė dėmesį į balandžio 30 dieną planuojamas naujas federalinės vyriausybės ir žemių derybas dėl tolesnių veiksmų. Tačiau, anot jos, dar svarbiau yra tai, kokia situacija bus praėjus savaitei po to. Tik gegužės 8 ar 9 dieną esą paaiškės, kaip klostosi ekonomika ir kokia padėtis yra mokyklose. A. Merkel pabrėžė norinti, kad visi laikytųsi galiojančių taisyklių dėl kontaktų, tačiau pridūrė, kad yra skeptiška šiuo klausimu.

Vyriausybė ir žemės praėjusią savaitę susitarė, kad nuo šio pirmadienio vėl duris gali atverti mažos ir vidutinio dydžio parduotuvės, kurių plotas ne didesnis kaip 800 kvadratinių metrų. Kai kuriose žemėse baigiamųjų klasių moksleiviams turėtų prasidėti pamokos. Tačiau griežtos taisyklės dėl kontaktų ribojimo ir distancijos išliks iki mažiausiai gegužės 3 dienos.