Parlamentas pritarė reformoms, kuriomis numatoma nukelti atvykėlių šeimų priėmimą į šalį ir konfiskuoti vertingus migrantų daiktus, ir kurias kritikuoja žmogaus teisių gynėjai.

Šį įstatymo projektą, kurį pateikė dešiniųjų mažumos vyriausybės ministras pirmininkas Larsas Lokke Rasmussenas, patvirtino didžioji dauguma – 81 iš 109 dalyvavusių parlamentarų, mat šioms priemonėms pritarė ir opozicijoje esantys socialdemokratai.

Vyriausybė tvirtina, kad toks įstatymas yra būtinas, siekiant sumažinti į šalį atvykstančių pabėgėlių srautą, nors Danija ir Švedija neseniai sugriežtino savo sienų kontrolę ir privertė Vokietiją ir Austriją grąžinti į Skandinaviją vykstančius naujus pabėgėlius.

Antradienio balsavimas buvo tik formalumas, kadangi dauguma parlamento narių jau anksčiau pritarė vyriausybės pasiūlymui, kurį L. L. Rasmussenas vadina „neteisingiausiai suprastu įstatymo projektu Danijos istorijoje“.

„Tai nėra paprastas vienos šalies sprendimas, bet kol pasaulis kartu neras bendro sprendimo (migrantų krizei), Danijai reikia veikti“, – sakė L. L. Raasmusseno partijos „Venstre“ parlamento narys Jakobas Ellemannas-Jensenas per debatus.

Nors tarptautinės bendruomenės pasipiktinimą kelia planai leisti policijos pareigūnams konfiskuoti pabėgėlių pinigus ir vertingus daiktus, iš kurių gautas pajamas skirti pabėgėlių centrams. Žmogaus teisių gynėjai taip pat piktinasi, kad iki trejų metų ilginamas terminas, po kurio prie atvykėlių gali prisidėti savo šeimų, kadangi tokia tvarka, pasak jų, pažeidžia tarptautines konvencijas.

Kai kurie šiuos Danijos vyriausybės pasiūlymus dėl vertybių konfiskavimo lygina su žydų turto konfiskavimu per Holokaustą.

Prieglobsčio ieškotojai dabar turės atiduoti pinigus, kurie viršys 10 tūkst. kronų 1340 eurų) bei asmeninius daiktus, kurių vertė didesnė už minėtąją; beje, anksčiau siūlyta 3 tūkst. kronų riba.

Po audringų diskusijų su kitomis partijomis, integracijos ministrė Inger Stojberg sutiko neįtraukti vedybinių žiedų ir kitų širdžiai brangių daiktų.

Šią priemonę vyriausybė gynė tvirtindama, kad socialinių pašalpų norintys gauti danai taip pat gali parduoti savo vertybes.

Tiesa, naujajame prieglobsčio įstatyme nenumatyta asmens krata.

I.Stojberg ir užsienio reikalų ministras Kristianas Jensenas naująjį įstatymą prieš kelias dienas gynė Jungtinėse Tautose ir Europos Parlamente.

Patvirtintą parlamente įstatymą per kelias dienas dar turi pasirašyti Danijos karalienė Margrethe.

Sausio pradžioje paskelbtas planas susilaukė griežtos kritikos gimtojoje šalyje ir už jos ribų.

Anot pareigūnų, pagal tokį planą su migrantais bus elgiamasi taip pat, kaip su bedarbiais danais, kurie turi parduoti brangius daiktus, jei nori gauti socialines išmokas.

Atsižvelgiant į teigiamą politinių partijų požiūrį šiuo klausimu, manoma, kad projektas virs įstatymu.

Vyriausybė balsuos ir dėl kito prieštaringai vertinimo įstatymo – pailginti laiką, po kurio į šalį atvykę pabėgėliai ir migrantai galėtų susitikti su savo šeimomis. Tai yra dar viena priemonė, kuria siekiama atbaidyti prieglobsčio prašytojus.

BBC turimais duomenimis, pernai į Daniją atvyko 20 tūkst. prieglobsčio prašytojų, o šiais turėtų atvykti dar penkiais tūkstančiais daugiau.

Nepaisant to, kad Švedija ir Danija jau sustiprino savo sienų kontrolę, pastaroji tikina, kad nauji įstatymai yra būtini, norint sumažinti atvykstančių žmonių skaičių.

Siūlymus pasmerkusi Jungtinių Tautų (JT) Pabėgėlių agentūra ir kitos žmogaus teisių grupės teigia, kad priemonės prieštarauja tarptautinėms taisyklėms.