Vietos gyventojai – seniai pripratę prie nuolatinių didelių potvynių, dar vadinamų „acqua alta“, – ir vėl buvo priversti išsitraukti savo guminius batus, vandens lygiui antradienio popietę pasiekus 1,37 metro virš jūros lygio žymą.

Vanduo apsėmė Šv. Morkaus aikštę – žemiausią, maždaug metrą virš jūros lygio pakilusią šio renesanso miesto vietą – ir prasiveržė į garsiąją baziliką. Daugeliui prekybininkų teko užbarikaduoti įėjimus į savo parduotuves medienos plokštėmis , kad į jas neprasisunktų vanduo.

Kontroversiška ir daug vėliau nei planuota judamųjų dambų sistema MOSE, turinti apsaugoti Veneciją nuo liūdnai pagarsėjusių potvynių, pirmąkart buvo aktyvuota spalio mėnesį.

Vandens prisipildančių kesonų sistema sukonstruota, kad per 30 minučių pakylančios užtvaros atlaikytų potvynį, vandeniui pakilus net iki trijų metrų aukščiau įprasto lygio.

Tačiau antradienį šį sistema nesuveikė dėl klaidingų prognozių, kad vandens lygis neturėtų pakilti aukščiau 1,2 metro žymos.

„Norint aktyvuoti MOSE, būtinos aukštesnio (vandens lygio) prognozės“, – sakė Venecijos meras Luigi Brugnaro Italijos naujienų agentūrai Agi.

„Mums reikės peržiūrėti valdymo posto taisykles“, – pridūrė jis.

Pernai lapkričio 12 dieną miestą užliejo didžiausias kada nors Venecijoje registruotas potvynis, per kurį pakilęs vanduo siekė 1,87 metro žymą. Vanduo apgadino dešimtis bažnyčių, įtrauktų į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Judamųjų povandeninių užtvarų sistemos MOSE projektas buvo pradėtas įgyvendinti 2003 metais. Statybas persekiojo kaltinimai korupcija, projektas kainavo daugiau nei planuota, o darbai smarkiai vėlavo. Šiam projektui buvo išleista maždaug 7 mlrd. eurų, nors iš pradžių buvo skaičiuojama, kad sistema atsieis maždaug 2 mlrd. eurų ir bus užbaigta 2011 metais.