SVARBIAUSI FAKTAI, KURIUOS ŽINOME:

- Per Dalase surengtą protestą snaiperiai nušovė penkis policijos pareigūnus.

- Dar šeši policijos pareigūnai per susišaudymą buvo sužeisti, keli iš jų patyrė rimtų sužeidimų.

- Policijos pajėgos dalyvavo susišaudyme ir vykdė derybas su įtariamuoju, pagrasinusiu detonuoti sprogmenis. JAV žiniasklaida pranešė, kad įtariamasis nebegyvas, tačiau policija kol kas šios informacijos nepatvirtino.

- Trys areštuoti įtariamieji bendradarbiauti su policija atsisako.

- Protestas Dalase surengtas dėl JAV Minesotos ir Luizianos valstijose nušautų Philando Castile’o ir Altono Sterlingo.

- Tai buvo žiauriausias išpuolis prieš JAV policiją po 2001 m. rugsėjo 11 d.

This is a little bit cleaner clip. Shots fired at the #blacklivesmatter protest. pic.twitter.com/DAJVkCll32
— G.J. McCarthy (@gjmccarthy) July 8, 2016

Atnaujinta 18.18 val. Siekė nužudyti kuo daugiau baltųjų policininkų

JAV Dalaso mieste asmuo, įtartas šaudęs iš snaiperio ginklo į policininkus, būdamas užspeistas sakė norįs nužudyti kuo daugiau baltųjų policininkų, po kelių incidentų, kai policininkai nušovė du juodaodžius, sakė penktadienį Dalaso policijos viršininkas Davidas Brownas.

D. Brownas ragino laikytis vieningai po atakų pagrindiniame Teksaso mieste, kur buvo nušauti penki policininkai ir sužeisti devyni žmonės, iš kurių septyni buvo policininkai. „Tai turi liautis – šis pasidalijimas tarp mūsų policijos ir mūsų piliečių“, – sakė jis.

D. Brownas nurodė, kad įtariamasis žuvo nuo sprogstamo užtaiso, kurį detonavo policija per susirėmimo su juo po siautėjimo ketvirtadienį vakare, kai vyko protesto akcija prieš tragišką dviejų juodaodžių žūtį nuo policininkų kulkų kituose JAV miestuose.

Atnaujinta 16.02 val. Įtariamąjį Dalase pražudė policijos sprogmuo

Įtariamasis, kuris žuvo po konflikto su Dalaso policijos pareigūnais, mirė pareigūnams detonavus sprogmenį, patvirtino Dalaso policijos vadovas Davidas Brownas.

„Mes paprasčiausiai neturėjome kito pasirinkimo – tik panaudoti robotą su sprogmeniu. Jis buvo detonuotas ten, kur buvo įtariamasis. Kiti variantai būtų sukėlę pavojų mūsų pareigūnams. Įtariamas žuvo sprogus bombai“, – teigia policijos vadovas.

Per konfliktą su policijos pareigūnais nukautas įtariamasis sakė esąs pasipiktinęs dėl incidentų, per kuriuos policijos pareigūnai nušovė juodaodžių ir pareiškė norįs žudyti baltuosius policijos pareigūnus, teigia D. Brownas.

Įtariamasis pareigūnams spėjo pasakyti, kad veikia vienas.

Atnaujinta 15.55 val. Atsakomybę už žudynes Dalase prisiėmė grupuotė „Black Power“

Atsakomybę už policininkų žudynes Dalase prisiėmė grupuotė "Black Power". Atitinkamas pranešimas pasirodė jos "Facebook" paskyroje. Tai penktadienį pranešė "The Daily Star".

Dabar jau užblokuotoje paskyroje buvo rašoma, kad snaiperiai nušovė penkis policininkus, ir artimiausiu metu atakos bus tęsiamos. "Jeigu jums patiko mūsų šaulių darbas, imkite savąjį snaiperio šautuvą ir prisijunkite prie mūsų! Tūkstančiai mūsų šalininkų kovos prieš priespaudą visame pasaulyje!” - sakoma tekste.

Nežinomi asmenys paleido ugnį ketvirtadienį Teksaso valstijos Dalaso mieste per manifestaciją prieš policijos žiaurumą afroamerikiečių atžvilgiu. Oficialiais duomenimis, buvo sužeista 11 policininkų, penki iš jų mirė. Taip pat buvo sužeistas vienas žmogus, tiesiogiai nesusijęs su policija.

Sulaikyti trys įtariamieji: moteris ir du vyrai, kurie nebendradarbiauja su tyrėjais ir neaiškina savo motyvų. Dar vienas įtariamasis nusišovė. Miesto policijos vadovas Davidas Brownas neatmeta, kad asmenų, susijusių su incidentu, gali būti daugiau kaip keturi. Į nusikaltėlių paieškas įsijungė FTB darbuotojai ir specialiųjų dalinių kariškiai.

JAV prezidentas Barackas Obama pareiškė, kad „nusikaltimas Dalase buvo kryptingas ir suplanuotas".

Atnaujinta 15.10 val. Jokių sprogmenų nerasta

Dalaso centre jokių sprogmenų nebuvo rasta per didelio masto paieškas po ketvirtadienio vakarą surengto išpuolio, per kurį snaiperiai nušovė penkis policininkus, o dar šešis sužeidė, pranešė pareigūnai.

Penktadienio rytą šiame Teksaso valstijos mieste tebebuvo laikomasi griežtų saugumo priemonių, o daugelyje centrinio verslo rajono gatvių buvo sustabdytas eismas.

Policijos majoras Maxas Geronas penktadienį paryčiais savo „Twitter“ žinutėje rašė, kad pirminis ir antrinis paieškų etapas jau baigtas, bet jokių sprogmenų toje teritorijoje nebuvo rasta.

Atnaujinta 12.53 val. B. Obama smerkia „žiaurią, suplanuotą ir niekingą ataką“ Dalase

JAV prezidentas Barackas Obama penktadienį pasmerkė „niekingus“ išpuolius Dalase, kur snaiperiai nušovė penkis policijos pareigūnus per protestus, išprovokuotus dviejų incidentų, kai policininkai nušovė juodaodžius vyrus.

„Prieš teisėsaugą įvykdyta žiauri, suplanuota ir niekinga ataka“, – sakė B. Obama per spaudos konferenciją Varšuvoje, į kurią atvyko dalyvauti NATO viršūnių susitikime.

Prezidentas pridūrė, kad į policijos pareigūnus „nusitaikė“ keli įtariamieji.

Atnaujinta 12.07 val. Žiauriausias išpuolis prieš JAV policiją po 2001 m. rugsėjo 11 d.

Remiantis Nacionalinio teisėsaugos tarnautojų memorialinio fondo pateikiamais duomenimis, susišaudymas Dalase – tai rimčiausias į policiją nukreiptas išpuolis po 2001 m. rugsėjo 11 d. įvykdyto teroristinio akto, kai žuvo 72 policijos pareigūnai: 71 savo gyvybę paaukojo Pasauliniame prekybos centre, vienas – skrydį vykdžiusiame „United Airlines“ lėktuve.

Atnaujinta 11.25 val. JAV žiniasklaida: policijos pajėgoms priešinęsis ketvirtas įtariamasis nebegyvas

Žiniasklaida praneša, kad įtariamasis, priešinęsis policijos pajėgoms daugiaaukštėje automobilių aukštelėje Dalase, jau nebegyvas. Televizija CNN citavo vieną šaltinį policijoje, kuris sakė, kad įtariamasis buvo nukautas, bet kai kurie kiti vietos žiniasklaidos kanalai nurodė, kad įtariamasis nusišovė.

Kol kas policija šių pranešimų nepatvirtino.

Manoma, kad ketvirtas įtariamasis dalyvavo koordinuotame išpuolyje, per kurį žuvo Dalaso policijos pareigūnai. Kiti trys įtariamieji suimti.

Dalaso išpuolio vieta: paaiškinimas, kur viskas vyko

Dalaso šaudynės: kur viskas vyko?

Šūviai aidėjo šalia pagrindinės gatvės, kur vyko protestas dėl Luizianoje ir Minesotoje policijos pareigūnų nušautų dviejų juodaodžių.

Įtariamieji į policijos pajėgas ėmė šaudyti iš aukščiau esančios vietos daugiaaukštėje automobilių stovėjimo aikštelėje, iš kurios atsiveria vaizdas į pagrindinę gatvę.

Netoliese esantis El Centro koledžas prieš protestui prasidedant buvo aptvertas ir uždarytas, toks režimas nebuvo keičiamas kelias valandas.

Iškart buvo suimti trys įtariamieji, o vienas priešinosi policijos pajėgoms daugiaaukštėje automobilių stovėjimo aikštelėje. Kai kurie JAV žiniasklaidos šaltiniai pranešė, kad šiuo metu ketvirtas įtariamasis jau nebegyvas, tačiau ši informacija kol kas dar nėra patvirtinta oficialiai.

Atnaujinta 11.14. „Dallas Morining News“ skelbia, kad įtariamasis, su kuriuo ilgai buvo vykdomos derybos, nebegyvas.

#Breaking Remaining gunman in the El Centro College garage reported dead https://t.co/XAQI3hpba6 pic.twitter.com/uYAmLZgVv9

Atnaujinta 10.39. Varšuvoje viešintis Obama informuotas apie šaudynes Dalase

JAV prezidentas Barackas Obama, atvykęs į Varšuvą dalyvauti NATO viršūnių susitikime, buvo informuotas apie įvykius Dalase, kur per protestus, išprovokuotus dviejų incidentų, kai policininkai nušovė juodaodžius vyrus, buvo nušauti penki policijos pareigūnai.

„Prezidentas informuotas apie policijos pareigūnų šaudynes Dalase. Jis paprašė savo komandos iškart pranešti jam apie situaciją, kai tik bus gauta papildomos informacijos“, – sakė Baltųjų rūmų atstovas spaudai Joshas Earnestas.

Šaudynės Dalase

Atnaujinta 10.05. Užspeistas įtariamasis teigia padėjęs bombų

Užspeistas įtariamasis perspėjo policijos derybininkus, kad Dalaso centre yra padėta bombų.

„Įtariamasis, su kuriuo deramės ir su kuriuo vyko susišaudymas pastarąsias 45 minutes, sakė derybininkams, kad galas artėja ir kad jis nusiteikęs sužaloti ir nužudyti daugiau mūsiškių – tai yra, teisėsaugos pareigūnų. Ir kad visur pridėliota bombų – toje (požeminėje automobilių stovėjimo) aikštelėje ir miesto centre“, – žurnalistams sakė Dalaso policijos viršininkas Davidas Brownas.

Šaudynės Dalase

Atnaujinta 9.45. Dalaso policija veda derybas su įtariamu snaiperiu

Teksaso valstijos mieste Dalase trys žmonės buvo suimti po to, kai snaiperiai apšaudė policijos pareigūnus per protesto eitynes, o pareigūnai įsitraukė į susišaudymą su ketvirtu įtariamuoju, nurodė miesto policijos viršininkas Davidas Brownas.

D. Brownas anksti penktadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė, kad pareigūnai veda derybas su įtariamuoju, užspeistu vienoje požeminėje automobilių stovėjimo aikštelėje Dalaso centre, kuris anksčiau apsikeitė ugnimi su pareigūnais.

Policijos vadovas pridūrė, kad įtariamasis nelinkęs bendradarbiauti ir kalbėdamasis su derybininkais tvirtino ketinantis sužaloti daugiau teisėsaugos pareigūnų.

Pasak D. Browno, pareigūnai nėra įsitikinę, ar visi įtariamieji buvo nustatyti ir surasti.

Dalaso miesto policijos viršininkas Davidas Brownas sakė, kad du asmenys šaudė į „policijos pareigūnus iš aukštai esančių pozicijų per protestus/eitynes“.

Miesto meras Mike'as Rawlingsas nurodė, kad vienas iš sužeistųjų per šaudymą civilis.

Vėliau paskelbtame policijos pranešime sakoma, kad vienas įtariamasis buvo sulaikytas, o vienas „pareigūnams rūpimas asmuo“ pasidavė. Pareigūnai nurodė, kad buvo rastas įtartinas paketas, kurį neutralizuoti iškviesta išminuotojų komanda.

Dalaso policijos departamento „Twitter“ paskyroje buvo paskelbta nuotrauka, kurioje matosi slepiamosios spalvos marškinius vilkintis vyras, užsikabinęs ant peties automatą. Prašoma kuo skubiau padėti jį surasti.

Įtariamieji „grasino padėti bombą centriniame rajone“, M. Brownas sakė žurnalistams.

Šaudymas prasidėjo ketvirtadienį apie 20 val. 45 min. vietos (penktadienį 4 val. 45 min. Lietuvos) laiku, kai šimtai žmonių buvo susirinkę protestuoti dėl šią savaitę įvykusių prieštaringai vertinamų incidentų Baton Ružo mieste Luizianos valstijoje ir viename Sent Polo priemiestyje Minesotoje, per kuriuos nuo policijos kulkų žuvo juodaodžiai.

#Demonstration in #Dallas pic.twitter.com/YZXXPAOoBn— Dallas Police Depart (@DallasPD) July 8, 2016

Protestai Dalase buvo viena iš kelių panašių akcijų, surengtų Jungtinėse Valstijose po to, kai vienas Minesotos policininkas trečiadienį mirtinai pašovė Philando Castile'ą, kurio automobilis buvo sustabdytas, kai tas vyras važiavo su savo mergina ir vaiku Sent Polo priemiestyje. To šaudymo padarinius Ph.Castile'o mergina tiesiogiai transliavo per „Facebook“.

Tuo tarpu antradienį afroamerikietis Altonas Sterlingas buvo nušautas Luizianoje, kai buvo prispaustas prie šaligatvio dviejų baltaodžių pareigūnų. Tas incidentas taip pat buvo nufilmuotas mobiliuoju telefonu.

Kaip rodo vienas per demonstraciją Dalase padarytas vaizdo įrašas, protestuotojai ėjo viena gatve miesto centre, už kelių šimtų metrų nuo merijos, kai pasigirdo šūviai, o panikos apimti žmonės pradėjo bėgioti, ieškodami priedangos.

D. Brownas sakė, kad šauliai tikriausia „planavo sužeisti ir nužudyti kuo daugiau policininkų“.

Snaiperių paieškos vyko visame miesto centre, kur įsikūrę daug viešbučių, restoranų, verslo įmonių ir esama gyvenamųjų pastatų. Kilus didžiulei sumaiščiai virš miesto skraidė sraigtasparniai, o sankryžose budėjo automatais ginkluoti pareigūnai.

„Visi staiga pradėjo bėgti, – dienraščiui „The Dallas Morning News“ pasakojo 21 metų Devante Odomas. – Praradome ryšį su dviem mūsų draugais, mėgindami iš ten ištrūkti.“

Demonstrantė Brittaney Peete sakė „The Associated Press“, kad šūvių asmeniškai negirdėjo, bet pridūrė: „Pamačiau žmones, bėgančiu manęs link ir sakančius, kad kažkas šaudo.“

B. Peete pasakojo mačiusi vieną moterį, kuri suklupo ir vos nebuvo sutrypta.

Kiti ketvirtadienį JAV miestuose surengti protestai buvo taikūs.

Manhatano viduryje protestuotojai pirmiausiai susirinko Sąjungos Aikštės parke, kur skandavo „Žmonės vieningi, niekada nebus supriešinti!“ ir „Ko mes norime? – Teisingumo. Kada mes jo norime? – Dabar!“

Minesotoje, kur buvo pašautas Ph.Castile'as, šimtai protestuotojų žygiavo per lietų į gedulingą budėjimą prie gubernatoriaus oficialiosios rezidencijos.

Protesto eitynės taip pat vyko Atlantoje, Čikagoje ir Filadelfijoje.

„The Associated Press“ praneša, kad nušautų policijos pareigūnų skaičius pasiekė tris, dar tiek pat atsidūrė kritinėje būklėje. Iš viso pašauta buvo dešimt policininkų.

Pranešama, kad aukų skaičius jau pasiekė keturias, dar bent aštuoni pareigūnai buvo sužeisti.

Policija taip pat paskelbė vieną iš įtariamųjų, kuris buvo užfiksuotas einantis gatve. Kai kurie šaltiniai cituoja Dalaso policiją, teigiančią, kad įtariamasis pats pasidavė pareigūnams.