„Jei padėtis taps nekontroliuojama, vienintele įmanoma išeitimi man liks visiškas atsistatydinimas“, – Dalai Lamos žodžius, pasakytus per spaudos konferenciją savo rezidencijoje Šiaurės Indijoje cituoja Didžiosios Britanijos informacinė agentūra „Reuters“.

Kinijos Liaudies Respublikos valstybės tarybos premjeras Wenas Jiabao šiandien pareiškė, kad prie masinių neramumų organizavimo prisidėjo Dalai Lama.

Dalai Lama paskutiniaisiais metais kalbėdamas viešai ėmė pripažinti, kad Tibetas turi likti Kinijos Liaudies Respublikos sudėtyje, tačiau reguliariai kaltina Kinijos valdžią Tibeto gyventojų teisių suvaržymu ir reikalauja rajonui suteikti didesnę autonomiją, primena „ITAR-TASS“.

Rusijos budizmo tyrinėtojai sako, kad šiuo atveju kalbama ne apie titulo atsisakymą, o apie tai, kad Dalai Lama XIV nebeatliks ištremtosios Tibeto vyriausybės vadovo funkcijų. Specialistai pažymi, kad tradiciškai dalai lamos suderina administracinę valdžią ir dvasinio rango pareigas, todėl šis Jo Šventenybės žingsnis neturi precedento, praneša šiandien „RIA Novosti“.

Tokį sprendimą Dalai Lama buvo priverstas priimti po to, kai Kinijos valdžia jį apkaltino pastarąją savaitę Tibete vykstančių neramumų organizavimu, prognozuoja „Reuters“.