Tremtyje Indijoje gyvenantis 82-ejų Tibeto dvasinis lyderis turėjo sakyti kalbą rugpjūčio 17 d. prasidėsiančioje ir tris dienas truksiančioje konferencijoje Botsvanos sostinėje Gaborone.

Vėlų penktadienio vakarą paskelbtame oficialiame pranešime teigiama, kad Dalai Lama parašė Botsvanos prezidentui ir konferenciją organizuojančiam „Proto ir gyvenimo institutui“ bei išreiškė „nuoširdų apgailestavimą“ dėl savo sprendimo atšaukti vizitą „dėl pervargimo“.

„Jo Šventenybei teko nenoriai pripažinti, kad jo 82-ejų metų kūnas liepia jam pailsėti. Kadangi gydytojai jam taip pat rekomendavo keletą savaičių nesileisti į ilgas keliones, Jo Šventenybė grįš į Dharamšalą atsigauti“, – sakoma pranešime.

Budistų lyderis tremtyje Indijoje gyvena nuo pat 1959 m., kai po nepavykusio tibetiečių sukilimo pasitraukė iš šalies.

Praėjusį mėnesį Botsvana paskelbė, kad Dalai Lamos apsilankymas bus „ grynai privatus”, tačiau pridūrė, kad Dalai Lamai bus suteiktas užsienio pareigūno statusas.

Pekinas perspėjo Botswaną ir paprašė gerbti Kinijos „svarbiausius interesus“.

Kinijos valdančioji komunistų partija Dalai Lamą laiko pavojingu „separatistu“, remiančiu Tibeto nepriklausomybę. Ji nuolat smerkia kitas šalis, leidžiančias jam atvykti.

Dalai Lama teigia Tibetui siekiąs daugiau autonomijos, o ne nepriklausomybės.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Lu Kangas praėjusį mėnesį paragino Botsvaną „nuoširdžiai remti“ Kinijos suverenitetą ir „priimti teigiamą sprendimą“ su Tibetu susijusiais klausimais.

„Kinija nesikiša į kitų šalių vidaus reikalus ir neleisime kitoms šalims daryti nieko, kas kenktų svarbiausiems Kinijos interesams“, – pažymėjo jis.

Kinija yra didžiausia investuotoja Afrikoje ir svarbiausia žemyno prekybos partnerė. Botsvanoje ji prisidėjo prie elektrinių, kelių, tiltų ir mokyklų statybos.