Savo poziciją dėl prieštaringos reformos jis išdėstė socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje.

„Vakar kreipiausi į prezidentą Andrzejų Dudą su pasiūlymu nedelsiant susitikti ir aptarti politinę krizę mūsų šalyje ir jos grėsmingas pasekmes tarptautinei Lenkijos padėčiai. Mūsų bendra užduotimi turėtų būti juodojo scenarijaus išvengimas, kurio finalu galėtų tapti Lenkijos marginalizacija Europoje“, - rašo D. Tuskas.

„Skirtingai vertiname tai, ką šiandien siūlo valdančioji partija. Mano įsitikinimu, paskutiniai jos veiksmai yra europietiškų vertybių ir standartų paneigimas ir kelia grėsmę mūsų reputacijai. Perkelia mus – politine prasme – laike ir erdvėje: atgal ir į Rytus. Gerbiamas prezidentas, greičiausiai, turi kitokį požiūrį. Bet net giliausi skirtumai neatleidžia mūsų nuo bendradarbiavimo dėl mūsų tėvynės gerovės ir saugumo“, - tęsia jis.

Pasak EVT vadovo, ES tai ne tik pinigai ir procedūros. Tai, visų pirma, vertybės ir aukšti gyvenimo standartai. Todėl Europoje ir visuose Vakaruose auga kritika Lenkijos valdantiesiems.

„Jau seniai apie Lenkiją nebuvo taip daug kalbama ir jau labai seniai – taip blogai. Galime sustabdyti šią pavojingą tendenciją, bet tai reikalauja dialogo, pasiruošimo kalbėtis ir greitų ir pozityvių, Lenkijos piliečių požiūriu, sprendimų“, - rašo D. Tuskas.

Anot jo, teismų pavaldumas valdančiajai partijai tokiu būdu, kokį siūlo šiuo metu valdžioje esanti PiS („Teisė ir teisingumas“), sugriaus jau ir taip paveiktą nuomonę apie Lenkijos demokratiją.

„Todėl turime rasti sprendimą, kuris bus priimtinas lenkams, parlamento daugumai ir opozicijai, prezidentui ir Europos Sąjungai. Žinau, tai sunku. Tai reikalauja kompromisų, tarpusavio pagarbos ir trupučio pasitikėjimo. Sunku, bet būtina. Nors laiko liko tikrai mažai. Situacija, esant tokiai tarptautinei padėčiai, yra tikrai rimta. Ir todėl reikalauja rimtų priemonių ir rimtų partnerių. Prašau pabandyti, gerbiamas prezidente“, - į A. Dudą viešai kreipėsi D. Tuskas.